Wetenswaardig

Valkenswaardse onderwerpen

In de loop der jaren zijn er de meest uiteenlopende onderwerpen de revue gepasseerd in het Corso. Soms met de meest exotische thema's, maar enkele keren ook wel eens een onderwerp dicht bij huis.
Als we het archief doorspitten, vinden we 16 wagens waarvan het onderwerp wel heel dicht bij huis is gevonden, namelijk in ons eigen Valkenswaard. De onderwerpen waren soms eenvoudigweg een weergave van wat er aan bouwwerken in onze plaats te vinden is, andere keren hadden ze een thema dat actueel was in die tijd.
Een geregeld terugkerend onderwerp is de valkenjacht. Hieronder een overzicht van deze wagens.

De eerste wagen in deze reeks vinden we al in 1954. Deze wgaen van buurtschap Eindhovenseweg Noord heet 'Oud en nieuw gemeentewapen'.
Hierop bevinden zich het oude wapen met de valk en het nieuwe met Sint Nicolaas.

 

 

 

In 1958 deed buurtschap Bakkerstraat-Peperstraat mee met de wagen 'Onbewaakte overweg welke gaat verdwijnen'. Een titel die voor zich spreekt; het volgende jaar zou de spoorlijn, die tot dan toe door Valkenswaard worden liep, worden opgedoekt.

 

 

In 1960 deed Buurtschap Dommelen voor de tweede keer mee aan het Corso. Zij kwamen met een onderwerp dat helemaal paste bij het dorp, zij bouwden de plaatselijke watermolen na.
Buurtschap Dijkstraat bouwde in dit jaar de wagen 'Hart der Kempen': diverse plaatsnamen uit de omgeving met daar in het midden bovenop een hart met de naam Valkneswaard daarop.

Het volgende jaar, 1961, vinden we weer een wagen met een actueel onderwerp. Buurtschap Waalreseweg bouwde
'Toekomstige visvijver', een wagen over het veranderen van zwembad 'De oase' in de visvijver zoals we die nu nog kennen.

 

 



In 1965 komt buurtschap Oruva met de wagen 'Valkenswaard evolueert'. Deze wagen van ontwerper René Smeets beeldt op een stilistische wijze een nieuw Valkenswaard uit met onder andere flats en industrie.

 

 

 

In het volgende jaar, 1966, komen we een wagen tegen met een onderwerp wat echt bij deze tijd hoort. De wagen heet 'De agglomeratie Eindhoven' en is van buurtschap Kerkakkers. Hij verbeeldt het dan net opgerichte samenwerkingsverband tussen de gemeenten in de regio Eindhoven. Dit gebeurt met een sculptuur met daarop de verschillende wapens van de gemeenten die hieraan deelnemen.

Buurtschap Zonnebloem brengt in 1971 de wagen 'Oud en nieuw Valkenswaard'. In het programmaboekje legt men uit dat men de kijker een idee wil geven van het Valkenswaard uit het verleden en uit het heden. Op het decor van de wagen zijn diverse oude gebouwen te herkennen, zoals de kerken, watermolen en het gemeentehuis en moderne gebouwen zoals LTS, Hertog Jan college en een recent gebouwde kerk.


In 1973 doet buurtschap Kloosterakkers, het latere Dommeldal, voor het eerst mee aan het Corso.
Dit nieuwe gedeelte van Dommelen brengt, heel toepasselijk, een wagen over de grote woninguitbreiding in het dorp van de laatste jaren. De wagen beeldt de nieuwbouwwijk Agnetendal uit die dan nog volop in aanbouw is.

Hetzelfde buurtschap Kloosterakkers komt in 1977 met de wagen 'Molengemeente Valkenswaard'.
Hier geeft men de drie molens weer die Vakenswaard bezit.

Zoals gezegd is de valkenjacht een geregeld terugkerend onderwerp in het Corso. Dit is dan ook echt Valkenswaards onderwerp, immers niet weg te denken uit de geschiedenis van ons dorp.
Hieronder zien we achtereenvolgens de wagens die dit thema als onderwerp hadden.

1964 Buurtschap Het Centrum: 'Valkenjacht' 1981 Buurtschap Hazestraat: 'Koninklijke jagers'
1984 Buurtschap Kompas: 'Valkenjacht' 1993 Buurtschap Borkel & Schaft: 'Valkeswird's schon'

Vanaf de invoering van het thema in het Corso (1994) wordt het moeilijker om een Valkenswaards onderwerp te nemen voor een wagen. Uitzondering is nog de wagen 'Salve Regina' van buurtschap Stadsebergen in 2007.
Het thema voor dit jaar was dat elke wagen een liedje van Gerard van Maasakkers moest verbeelden. Bij loting kreeg dit buurtschap het liedje 'Salve Regina', dat gaat over de jaarlijkse bedevaart van Valkenswaard naar Handel. De wagen wordt begeleid door een grote groep bedevaartgangers.

> Terug naar index Wetenswaardig