Wetenswaardig

Ontwerper René Smeets

Door de jaren hebben de buurtschappen gebruik gemaakt van vele ontwerpers voor de wagens. Sommige van hen waren (en zijn) vele jaren betrokken bij een of meer buurtschappen.
Eén van hen was René Smeets die het Corso in de jaren 60 en 70 voorzag van vele ontwerpen.

René Smeets (1905-1976) was beeldhouwer, keramist, meubelontwerper, monumentaal kunstenaar, glasschilder, wandschilder, batikker en kunstschilder. Daarnaast was hij oprichter en lange tijd directeur van de Akademie voor Industriële Vormgeving Eindhoven (later Design Academy).
Hij woonde aan de Bergstraat in Dommelen en had daar ook zijn atelier. In dit dorp liet hij zijn spoor achter door het vervaardigen van vele muurschilderingen (o.a. embleem Dommelsch en scholen), ornamenten en de kerkramen van de Sint Martinuskerk.

Zo kwam het dat het toen nog jonge buurtschap Dommelen hem vroeg een wagen te ontwerpen voor deelname aan het bloemencorso in 1961. Dit werd de wagen 'Elegance', en daarna ontwierp hij alle wagens voor Dommelen tot aan 1975.
Ook maakte hij vele ontwerpen voor andere buurtschappen. Kenmerkend voor Smeets was de ornamentenstijl en deze was dan ook duidelijk terug te zien in de ontwerpen van de corsowagens. De wagens die hij ontwierp zijn daardoor gemakkelijk te herkennen.

Zie ook
wikipedia.org/wiki/Rene_Smeets

Veel werk en een overzicht van zijn leven zijn te vinden op
smeetsgroep.com/oomrene

 

Enkele wagens van René Smeets  
Oruva 1964 Oruva 1965
Leenderweg 1969 Dommelen 1970
Crescendo 1971 Leenderweg 1971
Dommelen 1974 Kloosterakkers 1974

Voor alle wagens die hij ontwierp voor buurtschap Dommelen (1961-1975) zie
www.ouddommelen.nl/Jaaroverzicht

Enkele ontwerpen van René Smeets  

> Terug naar index Wetenswaardig