Wetenswaardig

Grote schilders als onderwerp

In 2015 houdt het Corso in Zundert voor de derde keer een bloemencorso met als thema  Vincent van Gogh.
Dit omdat dit jaar is uitgeroepen als Van Goghjaar, vanwege het feit dat het 125 jaar geleden is dat hij overleed. Zundert kan hier bijna niet omheen omdat het de geboorteplaats is van Van Gogh.
Sinds de tijd dat ons Corso met thema's werkt (1994), is er nog geen thema geweest met als onderwerp een bepaalde schilder. Wel zijn er daarvoor al verschillende wagens geweest die een of meer schildergrootmeesters centraal stelde als onderwerp. Hieronder een overzicht.

Stadsebergen 1966: Bekende meesters
Op deze wagen vinden we schilderijen van o.a. Appel, Van Gogh, Mondriaan, Braque, en Picasso.

Reisvenne Oranje 1976: Rembrandt en zijn Nachtwacht
Een bijzondere wagen die velen zich nog zullen herinneren!
De jury schreef over deze wagen: "Het onderwerp vindt men meer geëigend voor een historische allegorische optocht dan voor een bloemencorso."

Dommelkant 1977: Een hommage aan Picasso
Details uit zijn schilderijen, zoals een gitaar, een mandoline, een vrouwenfiguur, een stierenkop en een paard samengevoegd.
De jury was van mening "dat de keuze van dit soort onderwerpen hachelijk blijft om tot een werkelijk goede uitbeelding te komen."

Hazestraat 1986: De herkenbare angsten van Jeroen Bosch
Bosch maakte in zijn gruwelijke fantasieën dingen zichtbaar die leven in de verdrongen angsten van de mensen.
Dit kwam goed tot uiting op deze wagen.
Deze wagen was eenvoudig van opbouw, maar met een groot gevoel voor detail uitgevoerd.
Buurtschap Hazestraat won hiermee de eerste prijs.

 


Dommelkant 1987: De ontmoeting

De wagen had als onderwerp de COBRA-beweging. Karel Appel, Constant en Corneille, schilders op zoek naar een spontane en experimentele werkwijze, vormden midden jaren vijftig deze beweging.
Deze gedurfde wagen deed veel stof opwaaien in corsoland, omdat hij een derde prijs behaalde. De wagen kon helaas niet rondtrekken over het parcours.

Hazestraat 1989: Michelangelo, een man zijn werk
Deze wagen van ontwerper Frank Maas behaalde met grote overmacht de eerste prijs. Het was dan ook een indrukwekkende voorstelling van het werk van Michelangelo. De schilderingen van de Sixtijnse Kapel werden in prachtig prikwerk weergegeven.

Reisvenne Oranje 1990: Vincent
Ook bij ons Corso is er een wagen over Vincent van Gogh geweest!
De ontwerpers Gustaaf Geldens en Wifried van Meijl ontwierpen deze wagen ter gelegenheid van het feit dat hij 100 jaar geleden overleed. Het leven van deze meester werd weergegeven in verschillende zelfportretten.
De jury spreekt zijn waardering uit over de goede weergave.

> Terug naar index Wetenswaardig