Wetenswaardig

De prijsuitreiking

Door de jaren heeft de prijsuitreiking van het bloemencorso op verschillende manieren en op diverse locaties plaats gevonden. Waar en wanneer vertellen we hieronder.

In het programmaboekje van 1959 vinden we dat de prijsuitreiking plaats heeft op de Markt. Dit is de daaropvolgende twee jaren hetzelfde.
Vanaf 1962 vindt de prijsuitreiking plaats op het bordes van het gemeentehuis. Dit blijft zo tot en met 1973.
In 1974 is het weer op de Markt te doen. Welke locatie exact op het plein wordt niet duidelijk.
Daarna vindt de prijsuitreiking plaats voor het politiebureau aan de Markt. Dit was op de plaats waar zich tegenwoordig de Rabobank bevindt. Voorzitter Ad Lemmens stond dan op een bankje met de corsobouwers om zich heen.
Dit blijft 14 jaar zo, totdat in 1989 weer wordt gekozen voor het bordes van het oude raadhuis. Hier komt de prijsuitreiking immers toch meer tot zijn recht.Na de eeuwwisseling wordt er wel eens het idee geopperd om de prijsuitreiking in de optocht te laten plaatsvinden. Dit naar voorbeeld van het Corso in Zundert, waar dit al tientallenjaren het geval is en een spectaculaire toevoeging is voor het publiek.
Besloten wordt dit een aantal jaren uit te proberen,
en het daarna te evalueren.
In 2006 gebeurt dit voor het eerst, in de derde ronde voor de hoofdtribune aan de Leenderweg.
Ook in 2007, 2008 en 2009 wordt het zo gedaan.

 

Er komt echter uiteindelijk toch teveel weerstand van de buurtschappen. Vele bouwers kunnen er niet bij zijn wanneer de prijzen vallen. Ze zitten onder de wagen, staan op de Statie of elders op het parcours.

Met steun van de horeca in de Frans van Beststraat (Statie) wordt in 2010 gekozen voor de prijsuitreiking op deze locatie. Sinds dit jaar vindt deze dus plaats vanaf 19.00 uur op een trailer voor café De Fantast. De bouwers en andere medewerkers kunnen zo weer allen tezamen dit spannende gebeuren bijwonen, eventueel onder het genot van een drankje.

> Terug naar index Wetenswaardig