2023 Wilhelmina - Trojan Horse

Wagen 6: Trojan Horse

Buurtschap Wilhelmina

Ontwerp: Julian van Gompel


Omschrijving programmaboekje:

Op de tweede zondag in september verandert Valkenswaard in een historische stad.
Een Griekse tragedie gaat plaatsvinden tijdens onze jaarlijkse corsoparade. Het mythologische Paard van Troje komt tot leven in ons dorp.
De geschiedenis hiervan vertelt hoe de Grieken, verstopt in een gigantisch houten Paard, door nietsvermoedende inwoners van Troje binnen de stadsmuren werden binnengehaald.
Hierop volgde een heftige confrontatie tussen de Grieken en Turken. Uiteindelijk zou na het bloederige slagveld in Troje dit het einde van de Trojaanse oorlog betekenen.
De geschiedenis herhaalt zich in Valkenswaard maar let op. Niets is wat het lijkt!


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Op het eerste gezicht toen we de wagen zagen staan in de straat gaf het een wow-effect.
Dit kwam met name door de kleurencombinatie en de lijnen. Mooi en leuk ontwerp in stilstaande vorm. De bewegende delen brachten het concept achteraf tot leven.
De vertaling van het thema ‘het is niet wat het lijkt’ is prima doordacht. Goed gevonden om het computervirus zo in de kijker te zetten, hiermee snijd Wilhelmina ook meteen een actueel thema aan.

Vakmanschap
Van vooraf gezien zat alles in een mooi opbouwende lijn. In het zijaanzicht was het snel duidelijk dat de technische zwarte kabel die de voorste wagen met de achterste wagen verbond, storend en omslachtig was. Om dit op te lossen had men misschien twee stroomgeneratoren kunnen voorzien met aparte aandrijvingen.
Of misschien hebben wij de kabel niet goed begrepen? De achterzijde van de voorste wagen was niet heel netjes afgewerkt, we zagen veel witte doeken. De grote wagen zelf: daar was het paard zeer mooi gemaakt en technisch vernuft. Een knappe kleurkeuze ook die modern oogde door de ingeprikte lijnen. Het paard had wel veel groter kunnen ogen als het onderstel wat minder hoog en zwaar getimmerd was. Door de keuze van het hout gaf het meteen de indruk wat minder een corsowagen te zijn ten opzichte van de andere deelnemers.
Over de beweging, techniek en de printplaten kunnen we kort zijn: een sterk staaltje vakmanschap!

Beleving
De acteur op de voorwagen deed het goed: hij was er de geknipte man voor. De interactie met het publiek door gouden envelopjes met een QR-codes uit te delen was vernieuwend, actueel en creëerde betrokkenheid.
Het leger was piekfijn uitgedost en had discipline, hierdoor kwam alles tot zijn recht.
De techniek, het geluid en de act waren één groot feest voor de zintuigen. Alles kwam op gepaste tijd tot leven. Dit geheel kon zowel hier bij het corso als bij de Brabantse dag deelnemen als beleving. De duwers hadden knappe mantels aan, ze werden één geheel met het houten onderstel.

Conclusie
Het totaalbeeld was schitterend en prikkelend. Trojan Horse is met zorgvuldigheid samengesteld op alle onderdelen.
We zijn wel benieuwd hoeveel QRcodes er uiteindelijk gescand zijn door het publiek.
Al met al knap gedaan, ga zo door!

1145 punten / 5e plaats