2023 Stadsebergen - Ik zie, ik zie .........., maar wat zie jij?

Wagen 13: Ik zie, ik zie .........., maar wat zie jij?

Buurtschap Stadsebergen

Ontwerp: Eric Faassen


Omschrijving programmaboekje:

Ik zie, ik zie .........., maar wat zie jij?


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Vrolijk, speels, veelzijdig: dit ontwerp spreekt zeker tot de verbeelding! Dit surrealistische ontwerp zorgt ervoor dat je als toeschouwer blijft kijken en benoemen. Door de goed uitgevoerde metamorfoses word je als het ware het werk ingezogen. De titel is ook goed gekozen: de figuren van het werk kijken jou aan, maar jij kijkt ook naar het werk. En ja, wat zie je nu eigenlijk?
Het benoemen van de kunstenaar waarop het werk geïnspireerd is, kunnen wij wel waarderen. Want hoewel gewaagd; het is zeker geen exacte kopie.
Door in het dierthema te blijven en niet te vervallen in abstractie, maakt dat het werk jong en oud publiek aanspreekt. De wijze waarop het werk in elkaar zit, de manier waarop de vormen van de verschillenden dieren in elkaar overlopen, maakt het ontwerp lekker eigenzinnig. Het kleurgebruik accentueert, maar is niet te belerend en levert geen kaders op. Knap gedaan!

Vakmanschap
Het alternatieve materiaal in de ogen werkt goed. Er zit een lekkere balans tussen de uiteenlopende verhouding van de figuren. De figuren zijn vakkundig uitgewerkt, goed in verhouding en de aangezichten zijn mooi. Het onderstel is netjes weggewerkt achter een bamboebos en ook aan de vormgeving daarvan is gedacht. Het is geen rechthoekige staander meer waarop het ontwerp staat. Ook van de constructie van de figuren is niets te zien. De duwers in camouflage (als in een jungle) was ook in lijn met het ontwerp.
Het kleurgebruik is goed gekozen en er is een goede balans tussen accent kleuren, midden tonen en achtergrond kleuren. Als we dan toch een kleine tip zouden mogen geven zien we graag iets meer verloop/kleurovergang daar waar verschillende kleurvlakken in elkaar overlopen.
Bijvoorbeeld in de kop van de haas naar achteren toe. Zo loopt de metamorfose van de figuren nog net iets vloeiender in elkaar over.

Beleving
Ja, het is een keuze die je mag maken om geen figuranten te hoeven gebruiken. Maar de vraag is dan: Hoe versterk je de beleving? Hoe breng je beweging in het ontwerp? Hoe betrek je het publiek? De zeepbellen waren zeker een goede aanvulling.
De bellen zou je kunnen zien als een soort zwevende ogen, maar het was toch te summier om de figuratie tot leven te wekken. Misschien had een van de figuren kunnen bewegen, hadden de ogen kunnen bewegen, of……?
En als je dan toch aan figuratie denkt: figuratie kan muziek en dans zijn, verhalend zijn, maar bijvoorbeeld ook onderdeel zijn van het decor en/of ontwerp. Dit alles in ogenschouw nemend is de conclusie dat wij het voorbijgaan van de wagen toch statisch vonden.

Conclusie
Deze wagen scoort op Thema/Ontwerp en Vakmanschap zeer hoge ogen, maar laat zoals gezegd punten liggen op de beleving. Misschien dat dit rapport de ogen doen openen?

1272 punten / 3e plaats

 
Ornament Buurtschap Stadsebergen