2023 Oud Dommelen - Artificial excellence

Wagen 3: Artificial excellence

Buurtschap Oud Dommelen

Ontwerp: Ontwerpgroep Oud Dommelen


Omschrijving programmaboekje:

Het is niet wat het lijkt. Met artificial intelligence, deep fake en denkende machines weet je niet meer wat echt is en wat nep. Met techniek wordt alles beter en mooier. We hoeven zelf geen zwaar of saai werk meer te doen, alleen maar leuke dingen. We bouwen een robot-vrouw.
Een vrouw die alles kan, een echte power-vrouw die altijd klaar staat voor elke klus.
Ze is intelligent en ook nog bloedmooi. Een perfecte vrouw. Maar wij moeten die techniek wel zelf sturen. Wij moeten haar alles leren, net als zij haar puppy.


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Allereerst dankjewel voor de uitgebreide uitleg van jullie idee vooraf in de juryinformatie. Computers en robots zouden het leven makkelijker moeten maken, maar helaas is dit niet altijd het geval.
Wij kunnen er ons van alles bij voorstellen hoe een ideale wereld eruit zou moeten zien.
Het thema is mooi. Een robot kan ook niet alles. Zelfs niet alle hondjes uitlaten.
We zien het idee zeker vertaald in de wagen. We troffen toevallig een van de bouwers, en toen werd dit nog duidelijker. Ook mooi om te zien hoe hij met passie vertelde over het werkend maken van de hondjes.

Vakmanschap
Het mechanisme van de hondjes is goed uitgewerkt. Misschien had dit nog verder doorgevoerd kunnen worden bij de robotvrouw. Haar masker spreekt niet zo aan. Het is heel vlak.
We hadden wat meer levendigheid verwacht, zeker ook omdat zij menselijke taken moet overnemen.
Kapsels in bloemen is lastig, zeker als je er slierten van wilt maken, die zijn in verhouding altijd te dik en zo lijkt het alsof de robot iets op haar hoofd heeft wat er niet hoort.
Het middelste gedeelte van de wagen was erg leeg en daar gebeurde ook weinig.
Wat ons betreft had dat een soort werkplaats kunnen worden en ook al moesten de mannen in het midden vooral bezig zijn met het voortbewegen van de wagen, ze hadden toch een soort rol kunnen hebben. Ook zou er nog wat meer afwerking aan de randen mogen zijn.

Beleving
Ook hier speelden de hondjes weer een belangrijke rol. Ze hadden een hoge aaibaarheidsfactor en de geluidseffecten pasten goed. Ook de muziek voor het geheel was goed gekozen.
Er is duidelijk veel werk besteed aan de figuratie. Goed nagedacht over de kleding, de attributen en de laadpalen. Spel was goed, zeker van de monteur die achter de wagen aan liep om de robot steeds op te laden. Mooie bewegingen in de robot.
Een andere monteur riep: ‘Ik heb nog een laadpaal nodig. Ik zie er hier zat!’ (tegen het publiek).
Dit soort bedoelde of onbedoelde humor zou nog veel meer terug mogen komen wat ons betreft.

Conclusie
Het idee had beter tot zijn recht kunnen komen, als er meer aandacht was besteed aan de afwerking. Het had misschien deels te maken met het tekort aan dahlia’s maar jullie hadden er ook voor kunnen kiezen om andere materialen in te zetten.
De hondjes waren leuk, maar het effect daarvan was ook dat de wagen zelf wat tegenviel.
De figuratie maakte dit voor een deel goed, maar ook daar zit nog wel wat uitdaging.

990 punten / 9e plaats

 
Ornamenten Buurtschap Oud Dommelen