2023 Leenderweg - Uit de kom

Wagen 11: Uit de kom

Buurtschap Leenderweg

Ontwerp: Ontwerpgroep Leenderweg


Omschrijving programmaboekje:

Niets is wat het lijkt, Niets is wat het lijkt, Het is niet wat het lijkt,
We draaien de boel om. Een wereld van illusie. Ze draaiden de boel om.
Niets is wat het lijkt, Niets is wat het lijkt, Het is niet wat het lijkt,
Ze komen uit de kom. En weet je wat ik nu zie? Nu zitten WIJ in de kom.

Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Het thema dat buurtschap Leenderweg gekozen heeft is: draai het eens om. De mensen in de kom, en de vissen als verzorgers van het huisdier mens. Een zeer prikkelende gedachte, rijp voor een fantasy film. Is het de wraak van de dieren dat we als mens de planeet zo ijverig volstrekt onbewoonbaar aan het maken zijn?
Een beetje wel als je de toelichting leest….. Heel goed dat er een maatschappijbewust thema aan de orde komt in het corso.

Vakmanschap
De vissen in deze onderwaterwereld vonden we schatjes. De gele exemplaren leken werkelijk door de lucht te vliegen, een geslaagde vondst. De inktvis had meer uitstraling mogen hebben aan de voorzijde van de wagen: daar kijk je toch geduldig afwachtend aan de kant een hele tijd naar.
De paarse koralen waren in textiel uitgevoerd vanwege gebrek aan dahlia’s: dat was heel jammer. Een vervangend materiaal in een andere kleur zou het geheel zeker mooier hebben gemaakt.
Het algemene kleurbeeld was fraai en vrolijk. Het herinnert aan een snorkelavontuur in The Great Barrier Reef. De manier waarop een met mensen bevolkte huiskamer in de glazen kom is gematerialiseerd stelde teleur.
Het is een zeer uitdagende en bewonderenswaardige keuze, maar dan moet het wel meteen zonder uitleg duidelijk zijn. De gekromde witte verticale lijnen die de komvorm moesten suggereren leken eerder een noodzakelijke constructie om de rand van de kom te dragen dan een duiding van de komvorm. Beter zou zijn geweest om

1038 punten / 8e plaats

 
Ornament Buurtschap Leenderweg