2023 Kerkakkers - Dichtbij

Wagen 9: Dichtbij

Buurtschap Kerkakkers

Ontwerper: Ontwerpgroep Kerkakkers


Omschrijving programmaboekje:

‘Hee, kijk mij!’ riep de bij.
‘Kom eens wat dichterbij.
Dan kun je me goed bekijken.’
‘Maar natuurlijk kleine bij!
Wacht, ik kijk naar je door mijn vergrootglas. Zo ben je héél dichtbij.’


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Dit sympathieke ontwerp voldoet aan een opsomming van de opdracht zoals: kleine dingen meer gaan waarderen, enorm uitvergroot of microscopisch klein, door de ogen van…, meer aandacht geven door bijvoorbeeld eens wat groter te tonen.
De voorste wagen dient als inleiding van het verhaal, zoals je een boek leest waarop ook het vergrootglas staat. Dit maakt dat de 2 wagens samen passen, zonder dat de voorste een ‘kopie’ is van de achterste.
De positie van de Bij ten opzichte van de bloem (namelijk onderste boven) is zeer goed gekozen. Daardoor moeten de toeschouwers toch even twee keer kijken wat ze zien.
Het is tevens deze positionering dat maakt het ontwerp werkt. We noemen dit ontwerp sympathiek vanwege zijn uitstraling en de manier waarop Buurtschap Kerkakkers aandacht vraagt voor het uitsterven van de bij.

Vakmanschap
De objecten zijn knap uitgevoerd en het verloop in het kleurgebruik kunnen wij goed waarderen. Het gebruik van het alternatieve materiaal, met name het doorzichtige folie in de vleugels van de bij, maar ook de papier-maché pollen is goed gekozen en draagt bij aan het ontwerp.

Beleving
De mooi aangeklede figurant, een wetenschapper in ‘steam-punk stijl’, betrekt je er-Bij! Zijn vragen aan het publiek en ook zijn uitspraken zoals ‘Zoekt u maar even verder…’ zijn goed gevonden.
Hij geeft duidelijk richting aan wat hij het publiek wil laten weten en over na wil laten denken.
Wel zijn het te weinig figuranten om een breed publiek te bereiken. Wat betreft de zintuigprikkeling en andere eventuele specials valt er ook nog veel te halen.

Conclusie
Hoewel goed gekozen, verhalend en sympathiek, laat dit ontwerp toch net te weinig aan de verbeelding over en dit zit vooral in het stuk beleving. We missen een verrassend element, een metamorfose, iets kunstzinnigs, iets wat ruimte laat tot de verbeelding van de toeschouwer.
Dit zou het ontwerp nèt een stap verder getrokken hebben.
Dit ontwerp scoort wel heel goed in de categorie ontwerp en vakmanschap en dit alles tezamen maakt dat dit ontwerp op een mooie 4e plaats terecht is gekomen.

1232 punten / 4e plaats

 
Ornament Buurtschap Kerkakkers