2023 Hazestraat - Botanica Fantasia - Tuin der Verbeelding

Wagen 5: Botanica Fantasia - Tuin der Verbeelding

Buurtschap Hazestraat

Ontwerp: Frank Schooleman


Omschrijving programmaboekje:

In een uniek samenspel met de prachtige dahlia’s krijgen allerlei gebruiksvoorwerpen een nieuw leven in deze Tuin der Verbeelding en smelten samen tot fantastische bloemen en planten. Hierdoor worden het geen afvalproducten meer van onze maatschappij maar groeien en bloeien ze in een fantasierijke leefomgeving.


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Deze wagen overtrof alle verwachtingen. Het is surreëel, ademt poëzie en raakte ons zelfs op emotioneel vlak. In het ontwerp zit een goede balans tussen beeltenis en speelsheid in materiaal. De doorkijkjes die de figuren ten opzichte van elkaar maken en de verhalen binnen het verhaal, de ‘’botanische benamingen’’ plus het gebruik van figuren (eendjes, gootsteen ontstoppers, yoghurtbekers, enz.) die door repeterend gebruik tevens onderdeel uitmaken van het grotere geheel (vrij van interpretatie), maken dat dit ontwerp een enorme gelaagdheid krijgt. Op dit werk raak je letterlijk niet uitgekeken, je wordt er zelfs in gezogen. Daarnaast zit er een goede balans is, want ondanks het gebruik van alternatief materiaal is het nog steeds primair een dahliawagen. Knap!

Vakmanschap
Het vakmanschap druipt er vanaf. Waar moeten we beginnen… Alle materialen zijn optimaal gebruikt en zorgen voor een prachtig kleurrijk geheel, waar niets aan het toeval is overgelaten.
Een lust voor het oog. Zelfs origineel gelaten yoghurtbakjes krijgen een nieuw leven door er een nieuwe plantensoort van te maken. Een mooi voorbeeld van upcyclen.
Er zijn ook een heleboel materialen die anders zijn gebruikt dan je zou verwachten. Neem de ballonnen in slappe vorm die ook weer bloemen en planten zijn, zelfs in de bloempotten op de hoofden van de dragers. Alles klopt. Een werkelijk prachtig geheel.

Beleving
In de parade hoorden we de muziek en zagen we de dragers in de prachtige kleding en werd het nog mooier allemaal.
De verstilling in de wagen, door een lid van de kloosterorde die in alle rust zijn creatie zat te bestuderen, zorgde een paar seconden voor het besef dat je af en toe stil moet staan bij mooie dingen, hoe klein of hoe groot ook. We waren erg onder de indruk van de totale beleving die de voorbij trekkende wagen opriep.

Conclusie
Toen de wagen nog stilstond hadden we al kippenvel en waren sommigen van ons zelfs ontroerd door de overweldigende beleving. Als je het hebt over corso is emotie, dan mag deze emotie door schoonheid wel een keer extra benoemd worden.
Deze wagen krijgt de innovatieprijs omdat we een nieuwe manier hebben gezien van het gebruik van materialen. Het ging niet alleen om het hergebruiken van bijvoorbeeld verpakkingsmateriaal, maar ook om het anders inzetten van plumeaus, gieters, tennisballen, enz.
Alles leek met elkaar in verband te staan en had een doel (niet alleen omdat er dahlia's te kort waren, maar vooraf zo bedoeld). Dit is een stukje innovatie wat wij graag willen belonen en vaker terug willen zien in de toekomst.

1485 punten / 1e plaats - Vakmanschapsprijs, Paradeprijs en Innovatieprijs

Ornament Buurtschap Hazestraat