2023 Dommeldal - In de maat

Wagen 10: In de maat

Buurtschap Dommeldal

Ontwerp: Leon & Robert Rook


Omschrijving programmaboekje:

In de maat
Deftig en statig

In de maat
Op de beat

Beide uitersten.
Maar toch in de maat


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Het thema dat Dommeldal gekozen heeft na aanleiding van de ontwerpopdracht is: ‘In de maat, waarmee bedoeld wordt dat er verschillende maten zijn: uitersten. Misschien was in dat geval de titel ‘in de maten’ beter geweest. Het ontwerp is een soort wokkel waar je doorheen kan kijken. In de toelichting wordt gesproken over gotische vormen. Die hebben we niet kunnen vinden en dat blijkt ook de bedoeling, want: ‘niets is wat het lijkt’.
Het hadden dus net zo goed Korinthische, Dorische of Ionische vormen kunnen zijn. Er zijn erg veel kruisen opgenomen in het geheel terwijl het thema toch niet religieus is. Doet niets af aan de prachtige getordeerde vorm. Als een op z’n kant gelegde Tatlin-toren spiraalt het ding dat het een lieve lust is.
Bevrijdt van een thema, mateloos dus. Het thema is dus zowel helemaal niet vertaald, als juist 100 % wél want alles mag! Wel lastig om te beoordelen want waarom al die tekstuele moeite in de aangeleverde aanvullende informatie vooraf die zichzelf tegenspreekt. Maar: het resultaat is prachtig.

Vakmanschap
De combinatie van wit en donker paars op de zijkanten van de spiraal maakte de spiraal al van verre goed zichtbaar: heel knap gemaakt. De overheersende kleuren aan de buitenzijde zijn lichtpaars en wit: deze beperking pakt goed uit want legt de nadruk op de vorm en niet op allerlei kleurschakeringen.
De binnenzijde van de spiraal heeft contrasterende kleuren geel en rood: dit verstrekt de draaiende vorm. Goed nagedacht dus over het inzetten van de kleuren! De golvende vorm van de ‘schort’ aan de onderzijde van de wagen suggereert voortreffelijk een geplooid doek.

Beleving
Buurtschap Dommeldal heeft de parade niet af gemaakt, waardoor de jury niet kon beoordelen op het onderdeel Beleving. Dit onderdeel gaat met name over figuratie, muziek, zintuigprikkeling en interactie met het publiek. Dit heeft gevolgen voor de einduitslag gehad. De jury heeft wel een kort filmpje gezien van de uiteindelijke act en op basis daarvan is onderstaande feedback geschreven. De figuratie op het filmpje liet overtuigend de beoogde verschillende (muziek-)maten zien. Mooie kostuums en passende muziek, maar een link met het ontwerp van de wagen zagen we niet helemaal terug.
De klassieke muziek werd onderbroken door dancemuziek. Het idee hierachter was mooi, maar had nog wel wat meer uitgewerkt mogen worden. Bij het klassieke deel had het wat meer een echt bal mogen zijn, met misschien wel componisten en muzikanten die hun eigen muziek kwamen spelen. Er zat wel duidelijk een choreografie en een flashmob-idee in en daar is hard op geoefend. Het publiek genoot er zichtbaar van! Bij de overgang naar de moderne muziek van DJ Fuente, zou het nog beter tot zijn recht zijn gekomen als de meisjes wat meer uitgedost waren geweest, zoals de DJ die bovenop de wagen stond. De twee soorten muziek waren goed gekozen.

Conclusie
Een gedurfd en mooi uitgevoerd ontwerp dat je fantasie prikkelt. Uiteindelijk alles tezamen een mooie interpretatie van het meegegeven thema waar het publiek van smulde.

750 punten / 11e plaats

Ornament Buurtschap Dommeldal