2023 Borkel en Schaft - Geen schijn van kans

Wagen 12: Geen schijn van kans

Buurtschap Borkel en Schaft

Ontwerp: Monique Lazaroms


Omschrijving programmaboekje:

Niets is wat het lijkt. Dit spel leidt zijn eigen leven. En net als met het leven weet je nooit hoe het loopt. Laat je dan ook niet van de kaart brengen, want voor je het weet neemt het leven een loopje met je en blijk je een pion in het spel van een ander.
Maar een goede zet kan alles veranderen. Of toch niet? De loper gaat er namelijk zo vandoor. Een zwart vlak blijkt zomaar een zwart gat. En wie zegt dat de pion geen koning kan zijn? Gooi je 6 of zelfs 8? Heb je dan geluk of misschien toch niet? Raak niet van de kaart, want dan maak je geen schijn van kans


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Prachtige corsowagen met strakke en gebogen lijnen die onder de juiste spanning staan. Modern ontwerp waar rekening gehouden is met transparantie. De spiraal en de waaier gaven een prachtig effect. Creatief ontwerp door alles een twist te geven, want ‘het is niet wat het lijkt’.

Vakmanschap
Het vakmanschap van deze wagen vind je op veel onderdelen terug. in de sterke moderne vormgeving, maar ook constructief (een overhangende spiraalvorm vormt geen probleem en daarboven zitten nog bewegende delen). Het prikwerk van de dahlia’s is zeer zorgvuldig gedaan: de speelkaarten waren één van de meest verzorgde tekeningen in bloemen uitgevoerd. Een klein minpunt was de vrouw die voorop centraal in de kaarten stond: hier hadden wat meer details toegevoegd kunnen worden (met name aan de ogen), zodat ze wat meer ‘Mona Lisa-style’ het publiek aan had gekeken. Dit was door het ontbreken van de detaillering niet het geval. Ogen zijn veruit het belangrijkste onderdeel bij het uitvoeren van menselijke gezichten. De techniek was zeer zorgvuldig weggewerkt, wat maakt dat de wagen van onder tot boven verzorgd oogde. De keuze van de kleuren was zeer passend.

Beleving
Qua beleving was de wagen wat minder, aangezien er geen interactie of figuratie was voorzien. De draaiende elementen waren subtiel aanwezig, voldoende om zichtbaar te zijn. De muziek was leuk, maar misschien had het songfestival liedje een kleine persoonlijke touch kunnen gebruiken. Door het toevoegen van interactie, bijvoorbeeld figuratie als strijdende pionnen tegen elkaar, had deze wagen een hogere plaats kunnen halen.

Conclusie
Een prachtige wagen wat een krachtig beeld gaf bij het voorbij rijden. Met name het strakke prikwerk maakte indruk. Een tip voor de volgende keer kan zijn: denk goed na over het onderdeel beleving. Interactie met het publiek kan een wagen naar een hoger plan trekken.

1070 punten / 6e plaats