2022 Wilhelmina - Hanami Matsuri

Wagen 8: Hanami Matsuri - Japan

Buurtschap Wilhelmina

Ontwerp: Kevin Box & Julian van Gompel


Omschrijving programmaboekje:

Hanami Matsuri is een Japanse feestdag. De sierkersen komen, slechts van korte duur, in het voorjaar in bloei. Als het zover is worden er picknicks georganiseerd door heel Japan, en ‘s nachts worden er lantaarns in de bomen gehangen.
De sakura bloemen symboliseren geluk, liefde, lente en vooral een nieuw begin.
Omdat de bloesems zo kort bloeien, vertegenwoordigen kersenbloesembomen ook menselijke sterfte. Ze herinneren ons eraan hoe kort en kostbaar het leven is. Deze traditie zit diepgeworteld in de Japanse cultuur.
Tijdens het corso kunt u onder de bloesem doorlopen en de echte Japanse sfeer ervaren. 


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Deze Japanse feestdag staat in teken van geluk, liefde, een nieuw begin én de korte duur van het leven. De bloei van de kersenbloesem doet harten sneller kloppen en de Japanners vieren dit onder de roze bloesems van de kersenbloesem-boom.
Een langgerekte wagen waarop een drietal Japanse portalen, zoals vaak in de traditionele Japanse architectuur toegepast, geplaatst waren. Deze portalen dienden als drager voor de bloesems van zacht roze bloemen, die in sfeer correspondeerden met de kersenbloesems. Tevens zit er voor de goede kijker een vogel tussen de bloesems.
Tevens hingen er rode lampen, die volgens de jury eerder Chinees zijn dan Japans. De vloer bestond uit een dikke bloemendeken van roze bloemen die het wagenstel aan het zicht ontnamen. Hier en daar was er Japanse kalligrafie toegepast.

Vakmanschap
Het geheel zag er iets onevenwichtig uit, het bloemendek was fragiel en luchtig, de roze bloemendeken oogde in verhouding massaal. Door extra kleurschakering met bloemen had hier wellicht meer ‘lucht’ in kunnen worden aangebracht. Tijdens het corso was een viertal in traditionele kleding gehulde dames wel een zorgvuldige verbinding tussen de bloesems en de bloemendeken.

Beleving
Door de strak gekapte in traditionele kleding gehulde dames die, draaiend met een papieren parasolletje, onder de bloesems doorliepen, ging de wagen leven. Hiermee kreeg je als bezoeker een betere binding met de wagen. Jammer dat het geluid van de zware dieselmotor de serene muziek soms overstemde.

Conclusie
Een mooie wagen die de moeite waard was om te aanschouwen. En misschien kijken wij in het voorjaar nu geheel anders naar de Japanse Kers wanneer die in bloei staat.

1099 punten / 6e plaats