2022 Stadsebergen - Eriin Gurvan Naadam

Wagen 10: Eriin Gurvan Naadam - Mongolië

Buurtschap Stadsebergen

Ontwerp: Eric Faassen


Omschrijving programmaboekje:

Naadam is het nationale festival van Mongolië, ook wel het “Eriin Gurvan Naadam” genoemd, dat “de drie mannelijke spelen” betekent. Het wordt ieder jaar van 11 t/m 13 juli gehouden.
De sportwedstrijden zijn Mongools worstelen, paardenraces en boogschieten. Vrouwen doen tegenwoordig ook mee met het boogschieten en paardenraces.
Tijdens de Naadam komen families van her en der tezamen en wordt vaak traditionele kleding gedragen. De jockeys zijn kinderen van vijf tot twaalf jaar oud. Hier is het vooral het paard dat geëerd wordt na een overwinning.
Oorspronkelijk was het een religieus festival, maar nu herdenkt het de revolutie in 1921 toen Mongolië zichzelf onafhankelijk verklaarde.


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
De drie delen van de wagen (worstelen, paardenraces en boogschieten) als nationale sporten van Mongolië worden elk in harmonie en strak op de wagen uitgewerkt. In het vooraanzicht van de wagen is dit echter niet duidelijk wat de harmonie betreft. De 2D uitwerking van de drie hoofdonderdelen krijgt pas vorm bij het bewegen van de onderdelen. Het onderstel van de wagen en de constructie met techniek zijn mooi weggewerkt door de strakke bak met een mooi en kleurrijk patroon. Dit was een meerwaarde voor het concept. Daarentegen is het vooraanzicht van de wagen bij het aanrijden weinig zeggend in het corso.

Vakmanschap
De drie onderdelen (drie sporten) werden op de wagen gebracht met een uitgesproken aparte kleurnuance en strak gestoken onderdelen. Deze komen echter niet tot hun recht zonder de bijhorende beweging van de duwers.

Beleving
Dans, kleurschakering van het bloemgebruik en muziek (typisch Mongools) sluiten mooi aan bij de wagen en zijn drie hoofdacts op de wagen. De kleurschakering in de bloemkeuze is een streling voor de toeschouwer.

Conclusie
Het is een zeer mooi opgebouwde en verzorgde wagen, zeker in kleurschakering. De drie hoofdelementen (boogschieten, paardenraces en worstelen) komen voor het publiek niet altijd tot zijn recht en zijn onduidelijk (het komt enkel goed bij de beweging door de handmatige bediening van de duwers). Het is echter een knap stukje techniek.

1283 punten / 3e plaats