2022 Reisvenne Oranje - Holi-Phagwa

Wagen 5: Holi-Phagwa - India en Hindoeïstische regio’s

Buurtschap Reisvenne Oranje

Ontwerp: Gustaaf Geldens


Omschrijving programmaboekje:

Holi Phagwa is het uitbundige feest waarmee hindoes de overwinning vieren van de lente op de winter. En van het goede op het kwade. Het is ook een soort nieuwjaarsfeest.
Mensen dansen om vuren en gooien er stenen en zand in. Slechte gedachten en gevoelens moeten zo in de vlammen verdwijnen. De dag na de brand smeert de hindoe-priester op ieders voorhoofd wat as.
Mensen wensen elkaar een goed nieuwjaar en gaan naar huis voor een bad en schone, witte kleren. Dan barst het echte feest los: elkaar flink bekogelen met gekleurd poeder!
Met Holi Phagwa vallen alle verschillen weg en iedereen doet mee. Iedereen is gelijk, allemaal Dansende Handen!


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Het ontwerp is heel goed vertaald in een kleurrijke wagen. Door de uitwerking van de handen met “hennatattoos” weet je meteen dat je in India zit. Ook de mooie balans in de gekozen kleuren geeft dat weer. Er zijn leuke details zoals de kettingen tussen de handen als symbool van gelijkheid op deze dag. Alle ingrediënten voor een wereldfeest.

Vakmanschap
De opbouw van de wagen was in balans, overal was iets te zien. Eén van de zichtzijdes was goed uitgewerkt en daar onderstreepte het gekozen kleurgebruik het kleurrijke feest.
De andere zijde kwam niet zo goed tot zijn recht door de daar gekozen kleurcombinaties van bloemen. De handen waren knap uitgewerkt. Alternatieve materialen waren slim gekozen en een goede aanvulling. De extra manden met de bloemblaadjes lieten een kleurrijk spektakel verwachten. Er zaten nog bewegende details in de olifanten die tijdens de parade pas te zien waren. Dat was een mooie verrassing.

Beleving
Helaas viel de beleving op het parcours tegen. De gekozen muziek bracht het publiek weliswaar meteen in feeststemming en de dames die voor de wagen liepen, schiepen een verwachting die door de figuratie op de wagen niet werd waargemaakt.
Andere kleding, beweging en grime hadden een groot verschil kunnen maken. Verder werd het uitbundige gevoel van “elkaar flink bekogelen met gekleurd poeder!” gemist. Gooien met bloemblaadjes zou al voldoende zijn geweest.

Conclusie
Het was een mooie wagen maar betere kostuums op de wagen en bijvoorbeeld een uitgewerkt BOLLYWOOD-dansje hadden meer impact gehad en het Holi-Phagwa-feest nog beter overgebracht op het publiek.

1115 punten / 5e plaats