2022 Oud Dommelen - Dia de Muertos

Wagen 3: Dia de Muertos - Mexico en delen van Latijns-Amerika

Buurtschap Oud Dommelen

Ontwerp: Ted van Hout en Jolijn Schoofs


Omschrijving programmaboekje:

Op Día de Muertos, de Mexicaanse dodenherdenkingsdagen komen de overleden kinderen op 1 november en volwassenen op 2 november voor één dag terug naar de aarde.
Groot feest, want iedereen is voor een dag weer samen met hun dierbaren die de rest van het jaar ontbreken.
Families dansen op de graven van hun naasten, die ze versieren met kleurrijke bloemen en brandende kaarsen. Ze bouwen altaren in hun huis, met foto’s, wierook en de geliefde spullen van de overledene, om hen te eren en er hun favoriete voedsel en drank te offeren.
Oud Dommelen viert dit feest met de kleurrijke schedels en skeletten die erbij horen.


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Het ging hier om een originele voorstelling van de typische schedel/skelet met doorkijk als hoofdact op de wagen. De foto van de schedel in front van de wagen kon groter en beter uitgewerkt worden, zowel in kleur als in skelettekening. De lijst rond deze foto was niet in verhouding tot het object van de foto. De kaarsen kwamen overheersend over en niet in verhouding tot muzikanten en foto op de wagen.

Vakmanschap
Er is gekozen voor een mooie kleurschakering van het doorkijk gezicht/skelet. De twee vlinders achteraan op de wagen leenden zich om in felle kleurschakeringen uit te werken. Het was jammer dat de foto vooraan op de wagen slechts in twee kleuren en zonder expressie was uitgewerkt. De omkadering van de foto was te bombastisch.

Beleving
Drie skeletten gingen vooraf aan de wagen met typisch geschminkte gezichten. Dit was bedoeld als figuratie in het feest rond de herdenking van de overledenen. De dansgroep was geschminkt volgens traditie, maar de kleding (rokken) oogde een beetje te frivool. De jury heeft alle lof voor de grimeurs van de begeleidende groep.
De live spelende muzikanten trokken te veel aandacht op de wagen. De duwers achteraan de wagen onder de overkapping konden zijdelings geplaatst worden, waardoor de vlinders lager en het skelet meer tot zijn expressie kon komen.

Conclusie
Dit mooie Mexicaanse feest en rouw voor de doden wordt fraai tot leven gebracht in dit totaalconcept van wagen en figuratie. Het was een mooie wagen met passende begeleiding.

1025 punten / 9e plaats - Publieksprijs