2022 Leenderweg - Auckland Superyacht Regata Cup

Wagen 12: Auckland Superyacht Regata Cup - Auckland, Nieuw Zeeland

Buurtschap Leenderweg

Ontwerp: Stefan van Wijchen


Omschrijving programmaboekje:

In Nieuw-Zeeland zijn ze gek op… zeilen. Elk jaar staat hoofdstad Auckland dan ook bol van wind- & waterfestiviteiten in haar havens. Met al meer dan 150 jaar de grootse zeilwedstrijden van het Royal New Zealand Yacht Squadron (RNZYS). Zoals de Auckland Superyacht Regatta, een race voor superzeiljachten.
Met in 2021 direct gevolgd door het verdedigen van de oudste en meest prestigieuze sportprijs ter wereld: de America’s Cup. Nieuw-Zeeland won, de Italiaanse uitdager had het nakijken en RNYZS bleef de trotse houder van de zeilcup.
Buurtschap Leenderweg laat de cup aan land. Zijn schaduw ebt door in zee waar zeilers strijden. In het historisch spel van wind en water. Terwijl het publiek - u - daar feestelijk van geniet.


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Bij deze wagen is voor de juiste benadering van het opgelegde thema gekozen. Nieuw-Zeeland is dan ook toonaangevend voor zeilwedstrijden (regatta). De tonijnvis en zeearend vormen (als symbolen voor water en wind) de blikvanger voor het publiek. De Witbuikzeearend en de tonijnvis geven perfect de tweestrijd weer tussen water en wind.
De roeispanen bij de duwers van de wagen zorgen voor snelheid op het water ook zonder wind. Een fraaie verwijzing naar de Maori en hun roeiboten. Ook de tobbes die vechten tegen wind en water verwijzen naar Maori symbolen.

Vakmanschap
Opvallend is het sobere vooraanzicht van de wagen tegenover het zicht achteraan de wagen.
De tonijnvis is te kleurrijk tegenover de perfecte kleuren van de zeearend die in een sobere kleurschakering van wit en mauve is uitgevoerd, maar desondanks toch opvallend is.
De vormgeving van de zeearend is echter vrij hoekig en rechtlijnig gelast en anatomisch niet 100 procent. Deze arend was een sterk beeld voor de wagen, maar hier kon meer mee gedaan worden. De regatta vlaggen die gehesen worden vanuit de tobbes komen te klein over voor het publiek.

Beleving
Rond de wagen delen aangeklede bloemenmeisjes wimpels uit voor de Nieuw-Zeelandse vlag. Zeepbellen op de wagen moeten het schuim van de zee weergeven. Beweging zat ook in het hijsen van de vlaggen vanuit de tobbes. Dit alles op de tonen van het volkslied van Nieuw-Zeeland, scheepstoeters en Hakazang. De Hakazang had weinig toe te voegen aan het ontwerp; het stelde vragen waarom dit in combinatie werd gebracht met de arend en de tonijnvis.

Conclusie
Het was een origineel uitgewerkte wagen binnen het thema. De figuratie op en rond de wagen gaf weinig toevoeging aan het thema: een regatta-feest in Nieuw-Zeeland.

916 punten / 11e plaats