2022 Kompas - Fête des Vignerons

Wagen 6: Fête des Vignerons - Vevey, Zwitserland

Buurtschap Kompas

Ontwerp: Bart van Lieshout


Omschrijving programmaboekje:

In het Thema wereldse feesten heeft buurtschap Kompas het feest Fête des Vignerons.
Dat is een Feest van de wijnboeren in Zwitserland.
Dit wereldse feest wordt eens in de 20 jaar georganiseerd, hieruit wordt de beste wijnboer gekozen en gekroond tot beste wijngaard/teler van het land.
Hieruit bouwt buurtschap Kompas, Druiventrots in 2022.


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Het Zwitserse wijnfeest vindt maar een keer in de twintig jaar plaats. Maar speciaal voor Bloemencorso Valkenswaard, maakte Kompas Druiventrots een wagen.
De langgerekte vormgegeven wagen draagt een grote wijnfles, een wijnglas, een druiventros en een spreeuw. De spreeuw verhindert vaak de oogst van de druiven, waardoor de oogst mislukt lijkt. Het geheel staat op een grote houten vlonder dat als een kaasplank vorm krijgt, vandaar ook de blokjes kaas her en der op de houten vlonder.

Vakmanschap
Al golft de druiventros mooi boven de wagen, de spreeuw is teveel verstopt in de vormgeving, je moet het weten voordat je het ziet. Door een contrasterende kleur bloemen te gebruiken zou er meer onderscheid zichtbaar zijn. Jammer dat voor de wijnfles erg veel echte gestapelde wijnflessen (glas) gebruikt zijn en voor de kaasplank teveel hout.
Het wijnglas was door alleen het contour weer te geven mooi van opbouw, de ietwat schuine plaatsing gaf een dynamischer effect.

Beleving
Tijdens de parade trok een bont en wijn drinkend gezelschap voorbij. Franse chansons en de daarbij behorende losbandigheid kwam goed over op het publiek. Er hing een feestelijke stemming.

Conclusie
Het was een vrolijke wagen, met een mooie golving van de spreeuw, de druiventros en de kroon. De detaillering van de kroon, de glanzing op de druiven waren mooi uitgewerkt. Het bonte gezelschap in rode en gele kledij en pakken zag er feestelijk uit.
Minpunt was wel het overdadige gebruik van alternatief materiaal als glas en het hout (op ooghoogte, waardoor dominant in de eerste beleving). Ook de toevoeging van de posters (drukwerk) van de Fete des Vignerons – festivals leverde geen meerwaarde op.

775 punten / 13e plaats