2022 Kerkakkers - Up Helly Aa

Wagen 13: Up Helly Aa - Lerwick, Shetlandeilanden, Schotland

Buurtschap Kerkakkers

Ontwerper: Ontwerpgroep Kerkakkers


Omschrijving programmaboekje:

‘Up Helly Aa’ is een festival dat elk jaar ‘s winters in diverse plaatsen op de Shetlandeilanden gehouden wordt. Het volksfeest is een viering van de Noordse cultuur van de eilandbewoners, welke afstammelingen van de oude Vikingen zijn.
Het hoofdfestival vindt in Lerwick plaats op de laatste dinsdag van januari en bestaat uit feestelijkheden van een dag lang met optochten van mensen in Vinkingkledij en eindigt met de nachtelijke verbranding van de houten Vikingschepen.
De daaropvolgende woensdag is op de Shetlands een officiële feestdag. Up Helly Aa is wellicht het grootste vuurfestival van Europa.


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Van een afstand al een indrukwekkende wagen, een perfect omgezet ontwerp!

Vakmanschap
De wagen zag er perfect uit, zo perfect dat het bijna een echt schip had kunnen zijn. De kleurkeuze ondersteunde het ontwerp en maakte het heel duidelijk zichtbaar. Er was een heel goed evenwicht in contrast en detaillering, De kunst van het “weglaten” was hier ook goed gehanteerd. Het prikwerk was heel verzorgd uitgevoerd. Bijzonder waren de geprikte gradaties van het vuur/vlammen. Het overlopen van wit naar oranje of licht naar donker rood was geweldig! Het alternatief materiaal was goed gekozen en voegde ook echt iets toe. Er was duidelijk met veel oog voor detail gewerkt. Dat ook de wielen bedekt waren maakte het bijzonder.

Beleving
Hier viel op dat geen extra geluid gebruikt is – puur alleen het uitroepen van de titel. Goed gekozen was ook de rook: het onderbouwde het vuurverhaal. De figuratie was goed, maar een beetje ”soft” – de brute kracht van de oude Vikingen had wat forser mogen worden uitgevoerd.

Conclusie
Het ging hier om een mooi en knap omgezet concept – met een beetje meer ‘vuur’ en expressie in de figuratie had het de winnaar kunnen zijn. Meer aandacht voor het theater rondom de wagen kan het verschil maken.

1350 punten / 2e plaats