2022 Hazestraat - Chinees Nieuwjaar

Wagen 7: Chinees Nieuwjaar - China / wereldwijd

Buurtschap Hazestraat

Ontwerp: Frank Schooleman


Omschrijving programmaboekje:

Het Rode Lawaai
Volgens legenden was Nian een mensetend roofdier in het oude China, dat ongemerkt huizen kon binnendringen. Heel het jaar verbleef Nian in de diepe zee en kwam alleen bij de overgang van Oud- op Nieuwjaar tevoorschijn.
Al gauw leerden de Chinezen dat Nian gevoelig was voor hard lawaai en de kleur rood, en dat ze hem daar mee konden verdrijven. Dit gebruik leidde dan ook tot de eerste nieuwjaarsvieringen.


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
In het ontwerp is alle aandacht gegeven aan de uitstraling van het mensetende roofdier Nian en de bestrijding van deze draak met de kleur rood en met harde muziek. De diepe zee waar de draak vandaan komt is buiten beschouwing gelaten. Prima: het was al ruim voldoende wat Buurtschap Hazestraat liet zien. Wat een indrukwekkend en compleet ontwerp.
Hoe innovatief de lawaailader, het losstaand object dat voorafgaand aan de optocht zo logisch was gekoppeld aan de twee wagens van deze presentatie. Hoe gedurfd om niet te werken met een nog grotere muziekinstallatie maar om uitsluitend mechanisch gemaakt geluid te laten ontstaan met hele simpele middelen, waarbij het ‘echte’ geluid van het Chinese Nieuwjaar verbazingwekkend dicht benaderd werd. Hoe stoer en trots de beide drumsters bovenop de wagen.

Vakmanschap

Een enkel voorbeeld van het vakmanschap dat uit alles sprak: de prachtige vondst van het rode akoestisch schuim in de geluidshoorn. Al dan niet bewust was dit een contradictie: geluid maken en tegelijk dempen. Het verbeeldt als het ware de actuele problematiek van gehoorbeschadiging bij live muziek. In die geluidstrechter was heel effectief de kleur van de dahlia’s steeds donkerder om nog meer diepte te suggereren.

Beleving
Een zinnenprikkelend geheel, niet alleen door de overdonderende trommelgeluiden maar ook door de overheersende rode kleur. Het ontwerpplezier spatte er van af. De wielen waren prachtig verborgen: het lijkt een kleine detail maar er waren nog veel wagens waarbij het zwarte rubber afbreuk deed aan het geheel. Bij het bekijken van de opstelling voordat de optocht begon werd gretig uitgelegd hoe een en ander bedacht en gemaakt was. Ook hieruit sprak het enthousiasme en trots van de makers.

Conclusie
Ontwerp, uitvoering en enthousiasme waren allen top: een overtuigende winnaar met een ontwerp waar alles klopte.

1390 punten / 1e plaats - Paradeprijs en Innovatieprijs