2022 Handen ineen - Carnevale di Venezia

Wagen 11: Carnevale di Venezia - Venetië, Italië

Bouwgroep Handen ineen

Ontwerp: Robert Claassen


Omschrijving programmaboekje:

Bouwgroep Handen Ineen presenteert ‘Carnevale di Venezia’.
Een carnavalsfeest wat al sinds 1268 ieder jaar in Venetië wordt gevierd. In deze carnavalsweek wordt de overgang van de winter naar de lente gevierd. Prachtige kostuums en mysterieuze maskers sieren deze feestweek.
De maskers verhullen wie je bent, bekend of onbekend, rijk of arm. Prinsen en prinsessen van overal ter wereld reizen naar Venetië om carnaval te vieren.
Maar wie zitten er achter de maskers van Handen Ineen…


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
De gedachte achter het Venetiaans Carnaval is dat iedereen gelijk is; alle rangen en standen hebben een masker voor en gaan fraai verkleed, waardoor we niet meer zien wie er achter dat masker schuilgaat. En omdat iedereen, ongeacht komaf, handicap of beroep mag meebouwen aan dit Venetiaanse Carnaval tijdens het bloemencorso, voelen wij ons allen als gelijken.
De voor het corso relatief kleine wagen, bestond uit een ruim gerokte dame met waaiers die op een gondel stond. Het thema gelijkheid/onherkenbaarheid was volop aanwezig.
In de vormgeving waren talloze maskers verwerkt. De kenmerkende beschilderde dukdalven met kapje, de golfjes rond de gondel waren een speelse toevoeging aan het geheel.

Vakmanschap
De jurk, met lekker veel plooien en gelaagdheid was een blikvanger die ook mooi ruim buiten de gondel viel. Daardoor voelde het toch nog als een flinke wagen. Er is zorgvuldig gebruik gemaakt van alternatief materiaal bij de sluier om het hoofd en de dukdalven.

Beleving
Rond de gondel danste een rijke schare feestgangers, sommige met een masker van bloemen, andere speelden gitaar of maakten een vreugdedansje. Al met al een feestelijke bedoening.

Conclusie
Dit vrolijke gezelschap nodigde het publiek om mee te doen. Iedereen was welkom om op de catwalk mee te dansen en feesten, dat zit de echte Valkenswaardse bevolking in het bloed en dat voelde je.

953 punten / 10e plaats