2022 Graafschap - Burning Man

Wagen 4: Burning Man - Black Rock Desert, Nevada, VS

Buurtschap Graafschap

Ontwerp: Mark Pijnenburg


Omschrijving programmaboekje:

Jaarlijks trekken tienduizenden mensen richting Black Rock Desert in Nevada, USA.
Normaal niets te vinden, hooguit een cactus of geitenschedel. Tussen de laatste maandag van augustus en de 1e maandag van september wordt hier echter het festival “Burning Man” gehouden.
Onder de verstrengende hitte stichten de bezoekers jaarlijks een experimentele samenleving waarin iedereen zelfvoorzienend moet zijn. Geld is uit den boze en “gifting” (geven) is het sleutelwoord. Iedereen is hier welkom ongeacht ras of afkomst.
Men kan zich uiten waarin hij of zij het beste is, ook op manieren die in de dagelijkse samenleving wellicht meer ongepast worden geacht.


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Het ontwerp lijkt op het eerste gezicht wat eenvoudig. Het verhaal dat erachter zit is goed uitgewerkt met veel symboliek. Als je beter gaat kijken zie je hoe goed de eenheid van de tandwielen en de fietsen is. Het idee om de kleuren van de hitte en de opkomende zon te gebruiken, spreekt aan. Goed dat alles op mankracht werkt. Het ontwerp vraagt om beweging en levendigheid, pas dan wordt het een mooi geheel.

Vakmanschap
De kleuren van de bloemen zijn goed gekozen. Het gebruikt van koper steekt daar mooi bij af. Ook het gebruik van de fietsen past hier goed. De wagen ziet er netjes uit. De techniek van de draaiende tandwielen zit knap in elkaar en voegt in beweging ook weer veel toe. Ook de lantaarns zijn mooi uitgevoerd.

Beleving
Als de wagen in beweging komt en over het parcours rijdt, zie je pas echt het verhaal, dan komt het festivalgevoel meteen bovendrijven. De lantaarndragers en de festivalgangers nodigen je uit om mee te komen doen. Meer spelelement zou hier nog mooier zijn. De vrouw met de rollator, maakte echt contact met het publiek en dat is erg leuk. De man aan de achterkant van de wagen op de fiets, trekt met zijn glitterbody ook wel de aandacht. Dit mag meer en groter! Leuk!
Ook de gouden klompen spraken aan, net als natuurlijk de enthousiaste dj en de andere fietsers die niet alleen maar met het voortbewegen van de wagen bezig waren.

Conclusie
Al met al een mooi geheel. Het zat goed in elkaar, al oogde het op het eerste gezicht een beetje eenvoudig. Het buurtschap beschikt niet alleen over bouwerstalent, maar heeft zeker ook op het gebied van figuratie mooie ideeën!

1173 punten / 4e plaats