2022 Dommeldal - Las Fallas

Wagen 9: Las Fallas - Valencia, Spanje

Buurtschap Dommeldal

Ontwerp: Leon & Robert Rook


Omschrijving programmaboekje:

“FALLAS”
Een wagen waar 2 werelden elkaar raken. Las Fallas in Valencia en Corso Valkenswaard.
Waar pronkstukken met trots worden gemaakt. Waar de passie wordt gedeeld.
Een traditie, die nog aan vele generaties zal worden doorgegeven. Een feest voor iedereen.


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Het idee achter het ontwerp is goed gevonden: twee werelden met elkaar combineren. Las Fallas in Valencia en Corso Valkenswaard. Feest en pronkstukken. Passie en traditie. De grote poppen zijn duidelijk aanwezig. Er zit veel symboliek en detail in verwerkt. Er gaat ook trots van de bouwers vanuit.

Vakmanschap
De bloemenvormen die in de wagen verwerkt zijn, zijn mooi en zorgvuldig uitgevoerd.
Er zijn heel veel details te zien. De jury is erg onder de indruk van de ogen van de poppen.
Door de verschillende kleuren bloemen, spreken ze echt en kijken ze vriendelijk; ze roepen zelfs iets ontroerends op. Overal is wel iets te zien: rozen, symbolen, versieringen, mooie lippen en oorbellen met goud erin en dan de tegenstellingen van slijptol en lasapparaat.
Er zitten weer heel wat uurtjes werk in en dat is te zien. De blauwe bloemen zijn opvallend en passen bij het geheel. Het prikwerk ziet er verzorgd uit.

Beleving
Het geheel begint pas echt te leven als de parade begint. Het orkest is fantastisch en de vrouwen in de jurken zijn prachtig. Ook hier is weer oog voor detail. Hoe langer je kijkt, hoe mooier het wordt. Contact met het publiek en meer spel zou het allemaal nog veel levendiger maken. Speel met je thema, in dit geval Las Fallas in Valencia in combinatie met Valkenswaard.
Het zou leuk zijn als het publiek dit nog net iets meer zou voelen.

Conclusie
Er is veel te zien en de details zijn goed uitgewerkt. Er zitten erg veel mooie elementen in de wagen. Het geheel zou nog mooier worden als het publiek er meer bij betrokken wordt.

1060 punten / 7e plaats