2022 Borkel en Schaft - Songkran

Wagen 2: Songkran, Thailand

Buurtschap Borkel en Schaft

Ontwerp: Willem Sterken naar idee van Peter Mannaerts


Omschrijving programmaboekje:

HAPPY SONGKRAN! “Het feest van het water”
Bij Songkran draait alles rond water. Songkran is het traditionele Thaise Nieuwjaar dat gevierd wordt van 13 april tot en met 15 april. Van traditioneel gebruik naar het leukste waterfestival ter wereld! Van Bhoeddha beelden die gezegend worden met water tot een heus watergevecht van mensen die elkaar natgooien of spuiten met emmers en waterpistolen door de straten van Thailand. Beleef dit feest op zaterdag in de fontein op de markt en op zondag in de parade. Neem je zondag ook je waterpistool mee?


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Thema / Ontwerp Het Thaise waterfeest ter gelegenheid van het nieuwe jaar. De loopgroep die aan de wagen vooraf ging was fraai traditioneel gekleed en vertoonde bevallige dansbewegingen.
Het eerste dat opvalt aan de wagen zelf is het prominent naar voren wijzende waterpistool.
Voor degenen die niet regelmatig naar Thailand gaan is dit een openbaring want wie verwacht er nu een leeuw met een waterpistool! Het is de vraag of hier niet een kleine vergissing aan ten grondslag ligt. Mythische afbeeldingen van de Thaise leeuw laten inderdaad die cirkelvormige lijnen zien over het gehele lijf, maar dan zonder broek.
De waterfeesten in Thailand worden opgesierd door de Sigha elephant. In het echt spuiten dus versierde olifanten met water en in mythische afbeeldingen lijkt die olifant inderdaad op de tekeningen van de Thaise leeuw, maar dan met een slurf.

Vakmanschap
De uitvoering was prima op orde. De goud gespoten watervaten deden wat afbreuk aan de beleving: een te letterlijk vertaald item in de bloemenzee.

Beleving
De voor onze westerse ogen zeer ongebruikelijke combinatie van een aangeklede leeuw met giga waterpistool trekt gelijk de aandacht: is dit een sprookje of gaat het in het echt ook zo…
De TukTuk die meereed was een leuke vondst, de plaatsing van de losse elementen bij de fonteinen op de Markt ook, de gouden vaten met de watervoorraad vonden we afbreuk doen aan het geheel. De interactie met het publiek was dankzij de waterpistolen prima: bang om nat te worden… De water spuitende loopgroep achter de wagen was in alledaagse kleding gehuld.
Waarschijnlijk gekozen om de vrolijkheid van deze Thaise traditie over te brengen naar het Valkenswaardse publiek. Door hiervoor de kiezen én omdat de begeleiding in een alledaagse kloffie gekleed ging deed het helaas wat afbreuk aan de Thaise sfeer. Tot slot nog een kleine opmerking: de muziekkeuze had beter gekund.

Conclusie
Het waterelement is goed uitgewerkt en de Thaise sfeer kwam over. Belangrijke details hadden beter gekund. Laat een volgende keer een buitenstaander vooraf kritisch commentaar geven op het ontwerp en de uitwerking. Al met al was het echter een mooie vertaling van het thema.

1053 punten / 8e plaats