2019 Leenderweg - Schrobbelèr, de drank uit Tilburg

Wagen 11: Schrobbelèr, de drank uit Tilburg

Buurtschap Leenderweg

Ontwerp: Elke van Hagen en Deborah Lievens


Omschrijving programmaboekje:

De naamgever van dit kruidendrankje is de Tilburgse textielindustrie. De ‘schrobbelaar’, die daar werkte, ontwarde de benodigde wol.
Deze wol moest natuurlijk gezuiverd worden. De urine van de personeelsleden bleek daar uitermate geschikt voor te zijn. De kruiken die voor het transport zorgden maakte vele jaren later de geuzennaam voor Tilburgers; ‘Kruikenzeikers’. De Schrobbelèr zit dan ook in deze kenmerkende stenen kruiken.
In de thuisbar van directeur Jan Wassing werd het ‘drankje voor de ‘zwakke maag’ veelvuldig gedronken. Met eenglimlach … Proost!... Op vriendschap en warmte.


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Het ontwerp maakt het proces van drinken voor het zuiveren van de wol op een gemakkelijke en uitgebalanceerde manier duidelijk: aan het begin staat de drank, ertussen zit de mens en het product zien we op het eind.

Vakmanschap
De wagen zag er perfect uit, zo perfect dat het bijna een reclame display had kunnen zijn.
Het was een perfect evenwicht tussen fles en wol met het verbindend element van de mensen in het midden. Het prikwerk is mooi en afgewerkt; mooi in kleuren en de details zijn fijn gestoken. Het alternatief materiaal was juist gekozen en niet overbodig.

Beleving
De figuratie/zang was perfect passend. De geluidsterkte was optimaal en het gekozen muziekthema kwam goed tot z’n recht. Dat er live gezongen werd en het op een stuk uit een musical leek maakte het geheel intiem — ook dat de zangers naar het publiek zongen maakte dat het publiek zich persoonlijk betrokken voelde. Dat het heel “klein” was, maakte het in de beleving heel groot.

Conclusie
Mooi en knap concept, dat in de straten van Valkenswaard verrassend tot leven kwam.

1290 punten / 3e plaats