2019 Graafschap - Van Bever tot Blauwe reiger

Wagen 9: Van Bever tot Blauwe reiger

Buurtschap Graafschap

Ontwerp: Mark Pijnenburg


Omschrijving programmaboekje:

Natuurgebied De Biesbosch is gelegen in het Noordwesten van onze prachtige provincie.
In 1994 ontving natuurgebied De Biesbosch de status van nationaal park en is sindsdien uitgegroeid tot een populair Nederlands natuur- en recreatiegebied. Met een klein beetje
menselijke ondersteuning is het gelukt om een bijzondere flora en fauna voor Brabant te kunnen behouden. Wellicht met het terugplaatsen van de bever in 1988 als grootste hoogtepunt.
Een prachtig staaltje van Brabants natuurbeheer, geniet ervan!


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Het thema is goed vertaald naar een aantal elementen: de reigers, de bootjes en de wagen zelf. De wagen is echter statisch. De figuren op de wagen zijn realistisch maar anatomisch en qua verhoudingen schort er hier en daar nog wat aan. De herten kunnen beter uitgevoerd worden, de vossen hebben wel karakter. De beverdammen van hout zijn goed gemaakt.

Vakmanschap
Het prik- en knipwerk geeft mooie resultaten en is goed uitgevoerd. Echter het vele staal rondom de herten is storend, het lijkt alsof de bedoelde bewegingsmechaniek kapot is. Hierdoor verliest de wagen zijn karakter en is er weinig evenwicht in het geheel.

Beleving
De bootjes en de rondlopende reigers zijn voor de statische wagen een fijne en prettige toevoeging. De blauwe reigers zijn een leuke aanvulling maar konden uitbundiger uitgevoerd worden. De tweestrijd in de bootjes was een aangename verrassing. De acteurs spelen constant door en zijn leuk om naar te kijken! Het publiek vindt dit leuk.

Conclusie
Van Bever tot Blauwe reiger. Deze wat onevenwichtige wagen komt helaas in de parade niet tot leven. De dieren maken geen contact met het publiek. De vossen kijken wel aangenaam. Het geheel komt wat slordig over, alsof er te weinig tijd is geweest. De figuranten vullen aan waar de wagen te kort komt. Helaas niet voldoende om één totaalbeeld te vormen.

885 punten / 13e plaats