2019 Bouwgroep 15 - Villa Pardoes ‘Laat kinderdromen uitkomen’

Wagen 6: Villa Pardoes ‘Laat kinderdromen uitkomen’

Bouwgroep 15

Ontwerp: Gustaaf Geldens


Omschrijving programmaboekje:

“Villa Pardoes”, een sprookjesachtig vakantieverblijf in Kaatsheuvel en gebouwd in de vorm van een slak, biedt een onvergetelijke vakantie aan gezinnen met een ernstig ziek kind. Mogelijk gemaakt door de inzet van een klein leger aan vrijwilligers en sponsoren een fantastisch voorbeeld
van het beste dat Brabant te bieden heeft. Volgens Groep 15 met recht “Bravo Brabant!”


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Villa Pardoes, een sprookjesachtig vakantieverblijf voor zieke kinderen wordt grotendeels gerund door vrijwilligers en sponsoren. De zware kant van (ongeneeslijk) zieke kinderen wordt met deze wagen ingekleurd. Villa Pardoes is gebouwd als een groot slakkenhuis en daarmee was het startpunt van de vormgeving bepaald.
Een vriendelijk ogende slak inclusief slakkenhuis dient als drager voor een enorm hart. Een hart dat symbool staat voor het warme hart dat Groep 15 de vele vrijwilligers van Villa Pardoes wil toedragen.
Al waren de slak, de kikker, de vlinder enzovoort niet allen natuurgetrouw en op maat, de totale sfeer van de wagen was in orde.
Leuke vondst om met boomschors en bloemen een totale boom te suggereren; dit had echter wat overtuigender gekund. Ook het draaiende hart in het slakkenhuis kwam niet overtuigend over.

Vakmanschap
Groep 15 heeft z’n best gedaan om alle onderdelen goed vorm te geven en/of te detailleren. Het vormt echter onvoldoende één geheel; de dieren gaan onderling geen verbinding aan. De vlinder die boven op het slakkenhuis zit, is niet in verhouding tot de overige dieren. Toevoeging van zilverpapier gaf wel transparantie aan de vleugels, een waardevolle toevoeging. De leidsels waarmee de koetsier de slak stuurde waren wat magertjes en gaven niet de macht van een koetsier weer.

Beleving
De figuratie rond de wagen was saai en niet geïnspireerd. De lakeien liepen letterlijk bleek geschminkt rond en de hoffelijke groet kwam verveeld over. De koetsier op de bok van de slak speelde evenmin een hoffelijke rol.

Conclusie
Een leuk idee om de kracht/noodzaak van vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Er werd echter geen overtuigende boodschap overgebracht. Een gemiste kans, want het vrijwilligerswerk is de motor van de sociale cohesie.

12e plaats - 910 punten