2018 Reisvenne Oranje - Trots

Wagen 1: Trots
Vrij naar ‘Heraldiek’ (Hazestraat 1973)

Buurtschap Reisvenne Oranje
Ontwerp: Ontwerpgroep Reisvenne Oranje


Omschrijving programmaboekje:

Een sterke emotie die brandt als een eindeloze energiebron.
Energie gekenmerkt door zelfrespect waarbij alleen plaats is voor vreugde.
Trots voel je van binnen, wil naar buiten en moet worden doorgegeven en gedeeld.
Onze buurtschappen kennen die trots: het corso-DNA.
Als ware corso-clans staan zij fi er voor de symboliek en kleur van hun club.
Met rechte rug en verheugd kloppend hart kijken zij uit naar de volgende ……


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
lndien het thema en de daarmee samenvallende titel van de corsowagen de basis vormt van het ontwerp (wat zou anders het uitgangspunt moeten zijn?), moet dat ook duidelijk lees- en vertaalbaar zijn bij het aanschouwen van het totaal. Het is duidetijk dat de twee thema's (Heraldiek en Trots) vrij met elkaar zijn geassocieerd. 'TROTS' alsmede 'HERALDIEIK' dienen nader beschouwd te worden. De vertaalsleg hiervan vraagt van de toeschouwer langs het parcours in eerste instantie enige inspanning en waarnemingscapaciteit om dat direct te kunnen 'lezen'. Dat heeft zowel een sterke maar ook een zwakke kant. ls het alleen de trots van een pauw of zijn er ook andere gedachten geweest welke een rol hebben gespeeld bij het ontwerp. De oorsprong van 'HERALDIEK' gaat terug naar de middeleeuwen en heeft een sterke relatie met symbolische emblemen.
Deze emblemen zijn in grote getale terug te vinden in de mooie wagen van Reisvenne Oranje. 'TROTS' is op een eenvoudige maar wel zuivere manier vertaald met de prachtige pauwen. De uitgestrekte veren van de 'hoofdpauw' zijn fantastisch gestileerd met een mooie kleurovergang en een fantastische staart.
Het onderstel van de wagen doet enigszins afbreuk aan de totale verfijnde vormgeving van het geheel. Speciaal valt hier te vermelden het subtiele gebruik van gekreukeld plastic wat als bijkomstig effect een mooie schitteríng geeft door de zon.
De toelichting: "Een sterke emotie die brandt als een eindeloze energiebron" is echter niet te plaatsen. Het kleurenpalet is functioneel verdeeld en rustgevend van aard. De subtiele details in de medaillons komen helder naar voren en zijn duidelijk onderscheidend.

Vakmanschap
Uit alles blijkt een historie van ervaring en inzicht. De ronde emblemen (die in de voorbeschouwing leken te kunnen draaíen) waren jammer genoeg erg statisch tijdens de optocht. Was er sprake van een 'technische' storing? Een extra compliment kan gegeven worden voor de uitvoeríng van de kwalitatieve en subtiele overgang van de kleuren in de grote gestileerde waaier. De wagen blonk niet uit in moeilijke technische uitdagingen.

Beleving
Het toegevoegde muziekgezelschap had onvoldoende meerwaarde. Mogelijk kwam dit doordat er
onvoldoende 'verbinding' was tussen de groep en de wagen. Het waren twee op zichzelf staande zaken. Wellicht daardoor ontbrak de beleving en dynamiek voor het publiek. De jury ervoer het als erg minimaal en niet spectaculair. Een heldere fysieke integratie met het muziekkorps zou direct veel meer schwung hebben gegeven.

Conclusie
ln diepere zin had de corsowagen een grote esthetische kwaliteit door zijn eenvoud, maar het geheel was te 'braaf om in de vooste linies te kunnen eindigen.

1020 punten / 11e plaats