2018 Oud Dommelen - Risk

Wagen 7: Risk
Vrij naar ‘Spel’ (Graafschap 1970)

Buurtschap Oud Dommelen
Ontwerp: Ted van Hout en Jolijn Schoofs


Omschrijving programmaboekje:

Oud Dommelen heeft een geheime missie. Zij gaan de strijd aan om de wereld te veroveren.
Verraad, bondgenootschappen en verrassingsaanvallen, op het slagveld is alles mogelijk!
Met voetvolk en cavalerie, met kanonnen en dobbelstenen worden de vijandelijke troepen
verslagen. Oud Dommelen speelt ‘Risk’.


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Ook al zou het spel 'Risk' onbekend zijn bij de toeschouwer; men ontkomt niet aan het speelse karakter en de strijd die gevoerd wordt tussen partijen om de wereld te veroveren. Ondanks de separate onderdelen van het ensemble vormt het geheel een prachtige compositie en eenheid.
Op een voortreffelijke wijze worden de gekleurde figuranten en de muziek geïntegreerd.
Het spelelement krijgt meteen vorm door de rollende dobbelstenen waarin het publiek is betrokken. Het kanon 'opent' als het ware de aanval. Subtiel zijn de paarden gemodelleerd, wat betreft vorm en driehoekige segmentatie gerelateerd aan een technisch tekenprogramma.
Niet alleen de paarden, elk onderdeel van deze wagen van Oud Dommelen is verfijnd in vorm en uitvoering. De open structuur van de wereldbol (met aandacht aan de binnenzijde) voorkomt de saaiheid van een gesloten bolvorm. Er valt werkelijk niets negatief over dit ontwerp te vermelden. Een prachtige kleurenscharkering een wagen van hoog niveau.

Vakmanschap
De uitvoering weerspiegelt een zeer hoogwaardige technisch vaardigheid. Dit komt vooral tot uiting in de uitvoering van de paarden een niet gemakkelijke (anatomische) opgave. Ook de aankleding van en aandacht voor de figuranten mag gerust vakmanschap genoemd worden. Kortom een fantastische ambachtelijke prestatie.

Beleving
Al in de verte wordt het publiek naar het schouwspel getrokken en voelt direct aan dat deze 'happening' tot de top drie zal gaan behoren. Ook de 'lengte' van de voordracht geeft het publiek ruimte om volledig mee te gaan in het spel. Functionele muziek versterkt de totale performance.
De eenheid (kleur, expressie) van de figuratie geeft het corso gebeuren een grote meerwaarde en mag een voorbeeld zijn voor andere buurtschappen. De jury was vol lof over de prestatie van Oud Dommelen.

Conclusie
Het geheel leverde een aantrekkelijk schouwspel op met prachtige abstracte vormen. De jury omschrijft het geheel als 'bewonderenswaardige straatkunst'.

1355 punten / 2e plaats