2018 Kompas - Het lot van Atlantis

Wagen 5: Het lot van Atlantis
Vrij naar ‘Het lot van Atlantis’ (Reisvenne Oranje 1988)

Buurtschap Kompas

Ontwerp: Ontwerpgroep Kompas


Omschrijving programmaboekje:

Het mythische Atlantis was een weelderige stad, maar de inwoners namen het voor lief.
De goden strafte die hoogmoed af en Poseidon maakte dat Atlantis overspoeld werd en verdween in de golven.
Precies 30 jaar geleden bezegelde Reisvenne Oranje het lot van Atlantis. Maar heeft Atlantis ooit bestaan? Ligt er ergens op de zeebodem een verzonken stad? Dankzij Kompas komt de stad wederom bovendrijven. Laat je overspoelen door een bloemenzee…


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Moderne en krachtige opvatting van het vernieuwde ontwerp. Zeer goede keuze van het concept, een thema waar je tientallen corsowagens van kan bedenken. Het thema werd goed vertaald, zeker als men de beweging ervaren heeft.
De ontwerp opstelling is een struikelblok, teveel massieve golven en te weinig Atlantis. De vormgeving van de stad deed ons eerder denken aan een gestileerd kasteel, terwijl er in Atlantis honderden mooie Griekse ornamenten, zuilen en gebouwen te zien zijn waar men alle kanten mee op kan.

Vakmanschap
De kleurenkeuze zit goed, knap water effect. Het geel op de daken was geen must, gewoon wit had mooi kunnen zijn. De mooie gouden staf van Neptunus geeft de wagen een sterke dynamiek.
Het gebruik van de groene klimop was toch net teveel van het goede. Wit gekleurde klimop had origineler en verfrissender over gekomen. Het gebruik onderaan van de koolbladen was geen meerwaarde maar ook niet storend.
Aan de constructieve kant van de wagen is niets op te merken, de hydraulische beweging werkt perfect en de wagen ziet er stevig uit, ook in uitgeschoven stand. De wagen is overal zeer netjes geprikt, alle techniek mooi weg gewerkt, de zichtbare techniek netjes zwart gespoten.

Beleving
Perfect passende soundtrack met het juiste volume die een overwinnende sfeer rond de wagen
creëert. De plotse verrijzing van de stad zorgt voor een zeer geslaagd verrassingseffect.
Figuratie ontbrak, dit had onder voorwaarde van een andere opstelling van de golven het totaalplaatje ten goede gekomen.

Conclusie
Mooie paradewagen in zijn geheel met een verzorgde indruk. Ook getuigt het geheel van technisch
vakmanschap bij het hele buurtschap. Het advies is om iets strenger te zijn tijdens het ontwerpproces. Dit geldt zowel voor de vormgeving, als de details en het uitbeelden van de thema waar de wagen over gaat.

1030 punten / 10e plaats