2018 Hazestraat - Prijs voor de bevrijding

Wagen 11: Prijs voor de bevrijding
Vrij naar ‘Prijs voor de bevrijding’ (D.E.S. 1956)

Buurtschap Hazestraat

Ontwerp: Frank Schooleman


Omschrijving programmaboekje:

Het is het leger gelukt om de vijand te verjagen en het land te bevrijden. Als prijs krijgen deze dappere soldaten een triomfmars door de straten van de stad.
Onthaal deze helden met gejuich en een warm applaus als eerbetoon voor hun daden.


Juryrapport:

Thema / ontwerp
Er zijn weinig thema's zó krachtig als "bevrijding". Het ontwerp dat dit thema hier verbeeldt heeft duidelijk als uitgangspunt feest! Feest dat de donkere tijd voorbij is, er komt weer kleur in het leven én in de toekomst.
De keuze om flink uit te pakken in het aantal wagens (4), de grootte van de loopgroep, het scala aan kleuren en vormen maken overduidelijk hoe er destijds gesmacht is naar die bevrijding en hoe dit nog steeds gevierd wordt. Het is niet vanzelfsprekend dat er vrede is.
Bijzonder in die vertaling van het thema in dit ontwerp is ook dat de attributen bestaan uit sterk vergroot speelgoed, speelgoeditems die gelinkt kunnen worden aan de oorlogstijd en aan de bevrijding.
Juist de keuze om het thema in speelgoedvorm te tonen, haalt de zwaarte van de oorlog, waarvan men bevrijd was, weg en laat ons met kinderogen kijken.

Vakmanschap
De combinatie van de verschillende wagens en daartussen en erop de levende tinnen soldaatjes laat in vele aspecten het vakmanschap zien waarin de speelgoed-en snoepvormen vertaald zijn. Fraai is de volgorde van een driewielige motor, de grote feestwagen, de Amerikaanse slee en het open vliegtuigje. Een echte vondst is het sterk uitvergrote speelgoed vliegtuigje in doorkijkverpakking, Opvallend is dat er soms gebruikt gemaakt is van elementen die niet in bloemen geprikt zijn maar in decor-achtige imitatie van bijv. metalen onderdelen.
De mix van geheel in bloemen geprikte vormen en de imitatiematerialen valt op. Het is een mix van bloemig gestoffeerde vormen en net echte onderdelen.

Beleving
De keuze om bommen en lolly's, paarden en vliegtuigen, trommels en old timers af te beelden als speelgoed, is een prachtige vondst: het bevrijdt de kijker van een te letterlijke vertaling van het thema en biedt de kinderen langs het corso de kans om helemaal in het thema te duiken: bevrijding als ultiem feest. Ook dat er van alles draait en schommelt verhoogt de feestvreugde.
Merkwaardig was de keuze om pistolen als epauletten op de schouders van de levende soldaten te maken, hier wordt het wapentuig te letterlijk in het feest getoond. De begeleidende marsmuziek was een te voor de hand liggende keuze, op z'n plek op een militaire bijeenkomst wellicht maar dit is een feest!

Conclusie
Goed gevonden vertaling van het thema, er is heel veel te zien en te ontdekken. Sommige elementen hebben weinig verbinding met het thema bevrijding, wél met feest en dat is ook goed.

1320 punten / 3e plaats