2018 Graafschap - Onderwaterorgel

Wagen 8: Onderwaterorgel
Vrij naar ‘Diepzee Symphonie’ (Eindhovenseweg-noord 1961)

Buurtschap Graafschap

Ontwerp: Mark Pijnenburg


Omschrijving programmaboekje:

Daal met ons mee af, zo’n 20.000 mijlen onder zee. Verscholen op de zeebodem bevinden zich
de resten van Kapitein Nemo’s Nautilus. Veel is verloren gegaan, slechts het pijporgel is geheel intact. Ondertussen het beste speelkameraadje van de inktvis die met zijn vele tentakels is uitgegroeid tot een ware virtuoos. Geniet samen met de gehele onderwaterwereld van de verrassende klanken van deze bijzondere compositie: de enige echte “Diepzee Symfonie”.


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Mooie, moderne en krachtige opvatting van het vernieuwde ontwerp. Het toevoegen van figuratie met een krachtige soundtrack maakt dat het oude statische ontwerp zich kan ontplooien tot een top corsowagen met een 'filmset' beleving. Zeer origineel en doordacht thema, dat is te zien aan het portret vooraan op de wagen.
Een asymmetrische opstelling had íets meer dynamiek of verrassingseffect aan het ontwerp kunnen geven.

Vakmanschap
De kleurenkeuze zit globaal goed, al mochten er hier en daar meer contrasten verwerkt zijn. Alternatieve materialen om het orgel nog meer krulletjes en details te geven had passend kunnen zijn.
De originele bewegingen van de op- en neergaande pijpen, zowel bovenaan de wagen als achter de dirigenten geeft het geheel een knap effect.
Aan de constructieve kant van de wagen is niets op te merken, de beweging werkt perfect en de wagen ziet er stevig uit. Alles is zeer netjes afgewerkt, geen zichtbare techniek of constructie, zeker een pluspunt.
Algemene vormgeving van de wagen zit goed, de octopus, de zeester en de zeepaardjes omringen het orgel alsof ze het bezitten.

Beleving
Perfect passende soundtrack met het juiste volume die een mysterieuze sfeer rond de wagen
creëert. De subtiele bewegende onderdelen zorgden ervoor dat de wagen zeer interessant was om naar te kijken. Portret vooraan in combinatie met de zeer geslaagde figuratie geeft heel de wagen het juiste verhaal.
De kostuums met vele details, acteerwerk en de schmink maakten de figuranten alsof ze recht uit een film kwamen.

Conclusie
Het geheel leverde een mooie en verzorgde paradewagen op.
Duidelijke vakmanschap bij het hele buurtschap en een rustige en gecontroleerde aanpak bij het verder afwerken van de wagen op het plein.
Kleurenkeuze voor contrasten in details beter bekijken zodat al het vele en mooie werk beter tot zijn recht komt.

1090 punten / 9e plaats