2018 Dommelkant - Exotisch Paradijs

Wagen 13: Exotisch Paradijs
Vrij naar ‘Exotisch Paradijs’ (Leenderweg 1990)

Buurtschap Dommelkant

Ontwerp: Ontwerpgroep Dommelkant


Omschrijving programmaboekje:

Prachtige verenkostuums in bonte kleuren. Gouden pauwen en schaars geklede vrouwen.
Ritmisch getrommel die de strijd met je hart aangaat.
Sensuele beweging op een euforisch feest. Een en al levensvreugde!
Het 50-jarige buurtschap Dommelkant maakt van Valkenswaard een sprankelend, kleurrijk Exotisch Paradijs! Zodra de sambaritmes te horen zijn is het hier en nu het enige wat telt...


Juryrapport:

Thema / ontwerp
Moderne strakke corsowagen met veel dynamiek door het betrekken van de figuratie. Op en top Braziliaans carnaval met een leuke stevige muzikale sfeer. Door de live muziek toch wel één zeer opvallende wagen in de optocht. Mooi en veelbelovend ontwerp, althans in het zijaanzicht op de tekening toonde de wagen veel voller dan in het echt.
Transparante constructies zijn prachtig maar in het vooraanzicht bij het aanrijden in de parade was de wagen veel te doorzichtig en het was niet herkenbaar wat de wagen voorstelde,

Vakmanschap
Kennis van kleurenkeuze en vormgeving is duidelijk aanwezig binnen dit buurtschap. Mooi prikwerk, blauw gekleurde details links en rechts op de wagen geven het geheel een verfijnde indruk. De keuze om de staarten te laten bewegen was goed, maar kwam niet genoeg tot zijn recht door de vele bewegende figuranten.
Het aanleren van de samba drummers geeft toch zeker een grote meerwaarde bij het vakmanschap.
Vakmanschap hoort ook thuis in de figuratie, niet enkel op de wagens.
Toch iets te transparant waardoor er zeer veel metalen buizen te zien zijn en het lijkt dat er weinig dahlia's op deze wagen zitten. Al zitten er veel bloemen op de achterkanten, deze hadden evengoed van alternatieve materialen kunnen zijn zodat de leegtes in het vooraanzicht gevuld konden worden met dahlia prikwerk.
De vormgeving van de pauwen was goed, maar de connectie tussen het dier en de staart/waaier ontbrak.
Dat de tandwielen en kronen niet geprikt waren met bloemen, was oké, maar de gouden 50 vooraan de wagen was eerder storend; deze had ergens mooi in bloemen kunnen staan. De ballonnen hadden zo geplaatst geen meerwaarde.

Beleving
Vrolijke en leuke beat gebracht door een zee aan mensen, iets dat blijft hangen. Het geheel ondersteund door de danseressen met prachtige kostuums, al waren de centrale danseressen meest beweeglijk en lachend naar het publiek. Een wagen die goed in het geheugen blijft hangen door de vrolijke totaalbeleving.

Conclusie
Gezellige sfeer, top figuratie, alles was aanwezig om deze bloemencorso mooi af te sluiten.
Bij een volgende editie de balans tussen de inzet op figuratie en het uitwerken van een mooie volle wagen iets beter afwegen.

1162 punten / 8e plaats