2018 Dommeldal - il Divinio - Michelangelo

Wagen 3: il Divinio - Michelangelo
Vrij naar ‘Michelangelo, een man zijn werk’ (Hazestraat 1989)

Buurtschap Dommeldal

Ontwerp: Ad van der Palen


Omschrijving programmaboekje:

Italiaans beeldhouwer, schilder, architect en dichter.
Zijn werk was het allerhoogst haalbare in de kunst van dat moment.
Een ongeëvenaard perfectionisme in het Moses beeld voor het graf van paus Julius II en het beeld van David, uit één blok marmer gehouwen. Ook schilderde hij de fresco’s in de sixtijnse kapel.
Zijn werken belichamen de liefde voor de goddelijke schepping, zowel in marmer, als in de schilderkunst.


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Heel gedurfd om een kunstenaar van dit kaliber te verbeelden. Ga er maar aan staan om de Sixtijnse kapel na te maken in bloemen.
Het ontwerp lijkt in geen enkel opzicht op de variant uit 1989. Het is een zeer transparant geheel geworden. De houten constructie houdt de gewelven prachtig omhoog.
Het concept van werk in uitvoering is een leuke toevoeging en geeft ruimte voor de figuratie.

Vakmanschap
Met oog voor detail zijn de afbeeldingen zorgvuldig in het bloemwerk geprikt en geknipt.
De anatomie en gelijkenis van de beelden van Michelangelo zijn goed gelukt. De structuur van de baard is fenomenaal. De houten constructie springt erg in het oog. Deze is mooi gepatineerd en wekt hierdoor de suggestie van echte houten balken. Er is wat discussie over de balans tussen bloemen en alternatieve materialen. ln dit geval werken de materialen wel heel goed samen en is het hout een essentieel onderdeel van het concept. Het geheel is erg transparant wat interessante doorkijkjes geeft.

Beleving
Hoewel de wagen zelf statisch is, komt de boel tot leven door de figuranten en rekwisieten. Kostuums passen in het tijdsbeeld evenals de eerder genoemde rekwisieten.
De bombastische muziek voegt de nodige dosis drama toe. Het wordt een sfeerbeeld waarin je je heel even waant in de tijd van Michelangelo.

Conclusie
Deze wagen is niet groot maar doordat alle elementen in vorm, materiaal, muziek en figuratie zo goed op elkaar zijn afgestemd komt het geheel tot één sterk sfeerbeeld.
Klein maar fijn!

1190 punten / 5e plaats