2018 Crescendo - Morgenstond

Wagen 4: Morgenstond
Vrij naar ‘Morgenstond’ (Dommelen 1965)

Buurtschap Crescendo

Ontwerp: Kim Schenkelaars en Peter Verleg


Omschrijving programmaboekje:

Elke corsomorgen luiden de kippen van Crescendo de dag vrolijk in. Maar dit jaar maken zij er een speciaal feest van.
Zodra de eerste stralen licht de neergaande corsotent binnendringen zal Valkenswaard ontwaken met de prachtige klanken van een kippenfanfare. Voor deze ene keer blijven ze onvermoeibaar
doorspelen tot de nacht een einde maakt aan een onvergetelijk feest.


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Het ontwerp is een remake van "Morgen stond" (Dommelen 1965). De keuze van dit thema wordt
gewaardeerd door zowel de jury als de toeschouwers. Met dit thema wil Crescendo de dag vrolijk inluiden en van 65 jaar Corso een groot feest maken.
Het ontwerp zit in zijn grote lijnen goed, de drie muziek makende kippen zijn strak en vrolijk ontworpen en geven een mooi beeld, aangevuld met de nodige figuratie.
Het ontwerp is speels overgenomen van Dommelen. Niet spectaculair gemoderniseerd of geïnterpreteerd, maar toch wel naar deze tijd gehaald door de drie in elkaar overlopende kippen één totaal beeld te laten vormen.

Vakmanschap
De wagen loopt perfect door de straten van Valkenswaard, met ervoor het lopend orkest dat daadwerkelijk de wagen aanvult. Dit heeft een heel hoog parade gehalte. Kleurenkeuze is zeer goed, vrolijk, licht en fleurig zoals het thema dat vraagt.
De snavels van de kippen zijn zeer goed gemaakt van mais, een goed en origineel gebruik van bijbehorend en logisch gekozen alternatief materiaal. Het prikwerk is mooi en afgewerkt, de letters op de trommel zijn het fijnste gestoken.
De aansturing met de joystick is modern en stoer en belooft veel voor de toekomst.

Beleving
De figuratie was perfect passend, het publiek begreep meteen de link naar het gekozen thema. De vrolijke kakelende muzikanten maken het geheel af. De vrolijkheid, het feestelijke spat er vanaf. De geluidssterkte was optimaal en het gekozen muziekthema kwam mooi tot z'n recht. De muzikaliteit is duidelijk zichtbaar binnen dit buurtschap.
De duwers, ook passend gekleed zijn nauwelijks 'zichtbaar', en dat is heel netjes. En het ontbreken van een stuur verraste het publiek en leidde tot grappige vragen.

Conclusie
Mooi en knap concept, een traditioneel gekozen onderwerp, maar wel met de vrolijkheid die het buurtschap voor ogen had. Goede vormgeving, daar is weinig op aan te merken. De figuratie, de uitwerking van het vrolijke thema, de muziek en het maken van één grote mooi geprikte wagen zijn de sterke punten.

6e plaats - 1180 punten