2018 Borkel en Schaft - De loop der jaargetijden

Wagen 10: De loop der jaargetijden
vrij naar De loop der Jaargetijden (Margriet 1962)

Buurtschap Borkel en Schaft

Ontwerp: Esther Wijnen en Peter Mannaerts


Omschrijving programmaboekje:

Een heel jaar 365 dagen
4 jaargetijden 8760 uren
12 maanden 525600 minuten
52 weken 31536000 seconden
Wij wensen jullie een vorstelijk nieuw jaar!


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
De loop der jaargetijden is vertaald in een loopgroep die symbolisch de alom bekende kenmerken van de seizoenen toont. De vorm waarin het is gegoten zijn vier grote figuren: koninginnen in koninklijke jurken, die elk een vogelnest voor zich uit dragen. Een nest met kuíkens; een nest met opgroeiende vogels; een nest met volwassen uitvliegende vogels en een empty nest. De verschillende jurken verduidelijken verder het betreffende seizoen in details.
Alhoewel niet de loop der jaargetijden is verbeeld, maar de essentie van elk seizoen, is door de verschillen te benadrukken een mini time laps ontstaan van wat zo mooi heet het verglijden van de tijd. Waarom koninginnen zijn gekozen als drager van seizoenen wordt niet duidelijk. De mooi aangeklede lakeien, hofdames en knechten benadrukken dit sprookjesachtige idee.

Vakmanschap
De wijze waarop de stofuitdrukking van de jurken is vertaald in bloemen getuigd van een perfecte beheersing van dit metier. Spectaculair is bijvoorbeeld de opengewerkte jurk waar je bijna vergeet dat de stof van gaas en bloemen gemaakt is.
Alhoewel de jurken en de min of meer abstracte vrouwenfiguren een vrij grote mate van abstractie vertonen, is volstrekt helder wat de bedoeling is. Een seizoen is geen mens tenslotte, maar een mens kan wel een zonnig of winters karakter hebben.
Een woordje speciaal voor de baleinen van de jurk. De bloemenjurken zijn gedrapeerd op een goed gespoten frame van gebogen ronde metalen stangen, eindigend in forse wielen. De duwers lopen dus als het ware onder de rok en zijn dus geen noodzakelijke hulp maar een wezenlíjk onderdeel van de figuur. Een koningin die door haar onderdanen gedragen wordt? Deze frames zijn technisch professioneel gemaakt, hebben een mooie vorm maar zijn nog net te veel een noodzakelijk iets en te weinig onderdeel van het jurkontwerp.

Beleving
Je gaat direct aan de gang om te ontdekken welke majesteit welk seizoen met zich mee draagt. De keuze voor vogels legt een mooie en directe band met natuur. Wat heel sterk werkt is het gevoel dat de jurken zweven doordat ze op hoog doorzichtig staketsel gedragen worden. Niet alleen de vogels zweven door de straten maar ook de koninginnen. De zwenkwielen nodigen uit tot een walsje met die dames. De muziek is niet echt van toegevoegde belevingswaarde. Vivaldi met zijn 4 jaargetijden lag voor de hand, nu klonk elk seizoen hetzelfde deuntje. De vogels waren op dunne metalen staafjes geprikt, heerlijk meewiegend in de wind.

Conclusie
De seizoenen zíjn fraai verbeeld. De loop van de jaargetijden is meer vertaald in de zwevende
verschijningsvorm van de door koninginnen gesymboliseerde seizoenen dan dat de loop van de seizoenen zelf in beeld is gebracht. De integratie van de duwers in het ontwerp is een prachtige en enigszins ondeugende wodst. Maar ook dit is van alle tijden.

7e plaats - 1165 punten