2017 Stadsebergen - Papier hier!

Wagen 13: Papier hier!

Buurtschap Stadsebergen

Ontwerp: Eric Faassen


Omschrijving programmaboekje:

Het sprookje van Holle Bolle Gijs is minder bekend maar het verzamelen van papier des te meer!
Wie heeft niet eens papier in zijn mond gestopt? Kinderen verzamelen alles om hem heen om zijn honger te kunnen stillen. Onze Gijzen gaan al rijdend papier verzamelen en dagen u uit om de straten na de parade weer schoon te maken.


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Buurtschap Stadsebergen presenteert de meest originele uitwerking van het thema, een echte interpretatie van Holle Bolle Gijs van deze tijd. Iedere bezoeker van de Efteling kent dit icoon. Het ontwerp heeft alles in zich van de Efteling-sfeer zoals de verdierlijking van stofzuigers (oogjes) en cartooneske handvegers en blikken. En natuurlijk de bezemwagen.
Het fenomeen ‘opruimen’ wordt door een aansprekend concept heel blij gepresenteerd.

Vakmanschap
Het is niet één corsowagen, maar diverse losse wagentjes die gevolgd worden door één grote.
Het geheel bevat veel complexe vormen en er is een uitgebreid kleurgebruik. Het is bijzonder dat het ondanks het drukke kleurgebruik toch tot een samenhangend geheel komt.
De vormgeving is erg krullerig en leidt door het gebruik van ‘poetsmaterialen’ tot verrassende nieuwe wezens. In het ontwerp zijn veel rietjes verwerkt, een zeer origineel en alternatief materiaal-gebruik, met name voor de bezems en als een soort borstel.
Ook het keurige prikwerk valt op.

Beleving
In de parade komt het ook door de figuratie tot een zeer goede en originele interactie met het publiek. Iedereen wordt uitgedaagd om de wagens te voeden met papier. Elk kind werd uitgenodigd door het ‘papier hier!’ van dat kindje in het voorste wagentje. Daarbij wordt al het papier meteen weer opgeruimd en doet de wagen wat het belooft: papier hier.
Het publiek kwam ogen tekort om alle onderdelen goed te kunnen bekijken. Zo waren er bijvoorbeeld de ronddraaiende propjes in de rode bollen. Maar ook het schommelen van de figuranten op de bezems aan de zijkant is zeer origineel
De figuranten waren in fantastische kostuums gestoken, gemaakt van heel veel restjes ‘afval’.

Conclusie
De wagen van Stadsebergen is een echt feestje voor de Efteling. De sfeer is bijzonder goed, maar wat minder was de vrij luide draaiorgelmuziek.
En zo was de bezemwagen van Stadsebergen ook de bezemwagen van het corso. Goede vondst.

1e plaats - 1365 punten
Paradeprijs