2017 Graafschap - Koning van het Water

Wagen 8: Koning van het Water

Buurtschap Graafschap

Ontwerper: Mark Pijnenburg


Omschrijving programmaboekje:

Dit ontwerp verbeeldt het verhaal van de kikkerkoning en de gouden bal, de rode draad in Europa's grootste watershow 'Aquanura'. Geflankeerd door de fontein-jets uit de Aquanuravijver poseert de kikkerkoning vol trots op de opgedoken gouden bal en waakt over zijn vijver die iedere avond op magische wijze veranderd in een kleurrijk muzikaal waterspektakel.
Ook deze wagen zal gedurende de parade ontwaken en veranderen in een spektakel vol licht, muziek, kleur en … water.


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Erg dapper om het water thema te kiezen. Het lijkt een bijna onmogelijk missie omdat het waterballet van Aquanura te evenaren. De spuiters wilde men water en/of rook laten spuiten.
De fontein zou een verplettende indruk moeten maken, maar helaas….er is slechts een klein (achtertuin)fonteintje zichtbaar. Een desillusie.
Erg leuk idee om de techniek “behind the scenes” van aquanura door middel van de water-spuiters zichtbaar te maken. Het ritme van de spuiter is vooral als je vanaf de achterzijde naar voren kijkt heel mooi.
Het op magisch wijze veranderen van de wagen is een mooie gedachte maar ook erg ambitieus en komt helaas niet zo goed uit de verf. De vormgeving is dynamisch en heeft transparantie waardoor het een heel speels ontwerp is geworden. Leuk idee om de prinses als apart object uit te voeren.

Vakmanschap
Hoewel de voorste kikker iets te plat is, is de anatomie van de kikkers over het algemeen heel geloofwaardig. De kikker met de gouden bal en de kroon straalt vrolijkheid uit. Het kleurgebruik in de bloemen heeft mooie contrasten. De spuiters zijn daardoor duidelijk van een ander materiaal dan de organische kikkers. Het kleurverloop van de buik naar de kop is mooi uitgevoerd en de ogen van de kikkers knallen eruit! De bloemen zijn strak geprikt.
Als alternatief materiaal zijn (kerst)ballen gebruikt die schitteren in de zon. Een mooie toevoeging.
De jurk van de prinses heeft mooie details.

Beleving
Buiten een klein fonteintje valt er niet veel te beleven op de wagen van Graafschap.
De prinses in de jurk houdt de bal vast en glimlacht maar van interactie met het publiek (of met de kikkers) is geen sprake helaas. Het water brengt niet het special effect waar op was gehoopt en beweegbare delen die voor de nodige beleving zouden kunnen zorgen, zijn op de wagen niet terug te vinden. De muziek was moeilijk hoorbaar en te minimaal.

Conclusie
De verandering op magische wijze waar in de ontwerpfase over werd gesproken is helaas uitgebleven. Daardoor is er een vrij statische corsowagen overgebleven die weliswaar mooi is om naar te kijken maar verder weinig extra belevingswaarde geeft.

10e plaats - 1070 punten