2017 Dommelkant - Het meisje met de zwavelstokjes

Wagen 4: Het meisje met de zwavelstokjes

Buurtschap Dommelkant

Ontwerper: Bas Meulendijks


Omschrijving programmaboekje:

Oudejaarsavond! Een arm meisje… haar blote voetjes blauw van de kou. In haar schort heeft ze zwavelstokjes, maar niemand die er eentje koopt. Zo kan ze niet naar huis…
Zou ze er eentje afstrijken en haar handen warmen? Ritsss... daar brandt het vlammetje.
Het geeft haar een wonderlijk gevoel. Ze ziet een kachel, een feesttafel met gebraden gans, een prachtige kerstboom met duizend kaarsjes en tenslotte haar lieve oma.
Ze neemt het meisje in haar armen en vliegt met haar naar de hemel. De volgende morgen wordt het meisje gevonden. Doodgevroren… maar met een tevreden glimlach op haar gezichtje.


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Het thema van het sprookje is vrij letterlijk uitgebeeld en er is gekozen voor een nogal zielig verhaal. Het lijkt daarmee niet echt een feestelijk cadeautje voor de jarige Efteling. De glasplaten met print wekken een hoge verwachting (beweging of schimmenspel). De feestelijkheden rondom Kerst worden op de wagen op een fraaie manier vormgegeven.

Vakmanschap
Er is gekozen voor nogal donkere kleuren. De vormen van de diverse onderdelen van de wagen hebben onvoldoende onderlinge samenhang en komen nogal massief over.
De vormgeving van de oma staat niet in verhouding met de andere onderdelen van de wagen.
De figuur van de oma is vrij groot en grof en domineert in te hoge mate het beeld.
Door de vormgeving wordt de aandacht te veel getrokken naar de oma en niet meer naar het sprookje zelf.

Beleving
Bij het ontwerp wekten de glasplaten nog hoge verwachtingen, maar bleken in de parade niet mee te doen aan de beleving. Hoewel er veel figuratie bij deze wagen was, bleef ook deze vrij statisch. De kleding in de stijl van Dickens was erg mooi, maar viel niet goed te plaatsen.
De hoofdpersoon uit het sprookje, het meisje met de zwavelstokjes, viel tijdens de parade nauwelijks op achter de grote panelen en dat is toch eigenlijk een gemiste kans.

Conclusie
Er zit veel potentie in deze wagen met het verhaal dat de mooie glazen panelen vertellen; het komt helaas niet uit de verf door de donkere coulissen en de figuratie. Het verdient aanbeveling om de volgende keer het rijdende perspectief in de gaten houden (het meisje met de stokjes is zelf nauwelijks te zien).

12e plaats - 880 punten