2017 Crescendo - Stoomcarrousel

Wagen 11: Stoomcarrousel

Buurtschap Crescendo

Ontwerp: Ontwerpgroep Crescendo


Omschrijving programmaboekje:

Wie kent hem niet. Jong en oud, iedereen heeft er wel eens in gezeten of naar gekeken. Met zijn authentieke, kitscherige kermisuitstraling en zijn prachtige draaiorgelmuziek is het nog steeds één van de pareltjes van de Efteling. Heerlijk om deze attractie om te mogen toveren tot een praalwagen.


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Goede keuze van het thema, één van Eftelings oudste en bekendste attracties, zeer kenmerkend in het parade thema. Deze mocht zeker niet ontbreken om het totaalplaatje van de hele bloemencorso te laten kloppen. Het ontwerp is zeer leuk opgevat en gebracht.
Wat statisch qua opstelling in het ontwerp maar de beweging van de paarden maakt dit goed.
De zijkanten zijn mooi geprikt als vlakke panelen, de krullen mochten gerust in 2D bovenop gewerkt zijn, dit had het prikwerk iets makkelijker gemaakt.
Vele mooie details die in het originele gebouw van de stoomcarrousel te vinden zijn mochten nog verwerkt worden in de wagen, kijk maar naar de grote krullen, ornamenten en beelden.
Het was een mooie uitdaging geweest om binnen dit thema een asymmetrische opstelling te gaan maken.

Vakmanschap
De kleurenkeuze zit globaal goed, al mochten er in de zijkanten meer contrasten verwerkt zijn om de tekeningen duidelijker uit te laten komen. De groene details op de paarden en de zijkanten zijn passend en vernieuwend.
Aan de constructieve kant van de wagen is niets op te merken, de beweging werkt perfect en de wagen ziet er stevig uit. De vormgeving van de paarden is het minste van de wagen, zo zijn er goed zichtbare anatomische fouten aan de koppen van de paarden en staan de voorpoten te statisch opgesteld. Als de poten meer dynamisch opgesteld geweest waren, dan had dit het totaalbeeld van de wagen kunnen veranderen. Er was een goede begeleiding van de wagen en de duwers waren perfect weg gewerkt, dit mede door het grote podium natuurlijk.

Beleving
De dames figuranten met de kaarsen in de hand zijn voor een Eftelingkenner zeer herken-baar, zij symboliseren de vele beelden buiten op het gebouw. De kassa die voorop rijdt is leuk maar bied weinig interactie. Bij deze wagen mochten er zeker 20-30 figuranten betrok-ken zijn in passende klederdracht van vroeger. Een verkoper die kaartjes aanprijst en zo de figuranten uitnodigt om een ritje te maken op de carrousel.

Conclusie
Mooie parade wagen in zijn geheel met een verzorgde indruk, maar als er de nodige entou-rage van figuranten en een betere uitwerking van de carrouselpaarden zou zijn geweest, dan zou deze wagen zeker een topper geweest zijn.
Kleurenkeuze voor contrasten in de panelen op de zijkanten beter bekijken op voorhand zo-dat al het vele en mooie werk beter tot zijn recht komt.

9e plaats - 1105 punten