2017 Borkel en Schaft - Fata Morgana

Wagen 10: Fata Morgana

Buurtschap Borkel en Schaft

Ontwerp: Mischa Hegeman, Peter Mannaerts


Omschrijving programmaboekje:

Scene‘s uit de sprookjes van 1001 nacht en de 360° 'laser-cut storybooks' van Yusuke Oono zijn de basis voor dit ontwerp. De darkride is herkenbaar voor jong en oud uitgebeeld, met als middelpunt de Djinn, de bewaker van de schatkamer.
Laat je meevoeren door deze oosterse scene...... de Fata Morgana.


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Of “Djinn” de meest opvallend sprookjesfiguur is van de Efteling valt nog te bezien, maar in ieder geval wel herkenbaar als monumentale bewaker in de Efteling. Het is een gigantisch vervaarlijk ogende reus en daarin is de nagebootste figuur niet te herkennen.
Mogelijk doet de titel “Fata Morgana” afbreuk aan het thema, want de presentatie en uitvoering van de wagen zijn zo prachtig en op zichzelf staand, dat het een nieuw sprookje had kunnen zijn en daar hoort ook een exclusieve naam bij.
De bootjes waarin je normaal door het mystieke paleis vaart om de bezienswaardigheden te zien is nu zelf een bezienswaardigheid geworden.
Het idee om een opengewerkt boek te gebruiken als basis voor het ontwerp, is een goede keuze. Het geheel is een prachtige compositie, al valt de bewaker zoals vermeld eigenlijk te klein en onschuldig uit ten opzichte van de enorme boot.
Ook de zogenaamde bladzijden refereren meer aan een rozenprieeltje dan aan een opengeslagen boek. Op subtiele wijze zijn er bijzonder mooie details in verwerkt (de gouden randen bij het reliëf motief aan de zijkanten van de boot, maar ook de mooi gevormde koppen in bas-reliëf). De keuze voor opsmuk met allerlei koperen en glinsterende prullaria verdient een compliment en geeft een grote toegevoegde waarde aan de thematiek.

Vakmanschap
Ook de uitwerking verdient een groot compliment. Niet erg gecompliceerd, en daar komt de concurrentie om de hoek waardoor de positie in de eindranglijst niet concurreert met de ‘beste’. Met uitzondering van de ronddraaiende bewaker is het geheel is vrij statisch.
De special effects zijn te bescheiden van aard.

Beleving
Mooie wagen, maar er had meer uitgehaald kunnen worden met meer figuratie. De tovenaar op de boeg had best gezelschap mogen hebben van oosterse danseressen en passende muziek die niet meteen herkenbaar was aan de tune uit de Efteling zelf.

Conclusie
Het geheel is monumentaal; er vaart echt een boot door de straten van Valkenswaard. Het geheel heeft een prachtige samenhang.

11e plaats - 1040 punten