2016 Stadsebergen - De wraak van Flappie!

Wagen 11: De wraak van Flappie!

Buurtschap Stadsebergen

Ontwerp: Eric Faassen


Omschrijving programmaboekje:

Een visioen uit mijn eigen jeugd. Ik was 6 jaar en weet nog dat mijn moeder op de dag voor kerst zei dat we snel naar huis moesten gaan omdat het konijn op het vuur stond.
Mijn hele wereld stortte in want een moeder die konijnen eet...!
Mijn antwoord was dat ik hoopte dat er een dag zou komen dat de konijnen op mensen gaan jagen, een jas van mensenhuid gaan dragen en dierproeven op ze gaan uitvoeren.


Juryrapport:

THEMA/ONTWERP
Eén van de best gevonden Visioenen binnen de thema’s van de corsowagens. Een mooie weerspiegeling van een jeugdtrauma dat een origineel visioen heeft gecreëerd. Heel humoristisch opgevat, maar ook luguber tegelijk.
Wagen 1 is heel duidelijk, de wraak van Flappie naar de mensheid toe. Wagen 2 en 3 zijn wat onduidelijk, een praalwagen aan een spit? Waarom het onderstel en de benen van de duwers betrekken in het verhaal?

VAKMANSCHAP
Mooie en strakke vormgeving. Vormgeving van de konijnen en menselijke figuren zijn heel knap gemaakt, maar er zijn toch wat anatomische fouten. Bijvoorbeeld: de spieren in de blote armen zijn niet correct of te weinig in detail gebracht en ook de oren zijn veel te groot in verhouding met het mensen hoofd.
Er is wél rekening gehouden met een cartooneske opvatting van de figuren.
Kleurenkeuze past perfect bij de voorstelling van het onderwerp, mooie contrasten. Het thema paneel en de details/ tekeningen op de zijkanten van de wagens zijn heel zorgvuldig geprikt.
Verbrand hout onder het spit, is heel mooi bewerkt en omkaderd met het rook effect.

BELEVING
Figuratie vooraan van het jongetje is perfect passend, het publiek verstaat meteen de link naar het gekozen thema. Originele opstelling met de 3 wagens na elkaar, dit geeft een ideaal ‘parade effect’.
Muziek past perfect bij de vertoonde scènes. Geluidssterkte was optimaal, beweging en rookeffecten kwamen mooi tot hun recht.
Vakmanschap is duidelijk zichtbaar binnen dit buurtschap. Het begeleiden en afstand houden tussen de wagens verloopt professioneel. De duwers zijn nergens ‘zichtbaar’, heel netjes.

TOTAAL
Mooi en knap doordacht concept. Toch is het ontwerp te vergezocht voor wagen 2 en 3 door de onderstellen en duwers van een corsowagen er bij te betrekken.
De rode draad doortrekken van wagen 1, simpele scènes zoals de kop met naalden in het hoofd en make-up testen, hadden voor een beter resultaat kunnen zorgen.
Zorgen dat het publiek en de jury zich geen vragen moeten stellen bij wat ze zien en nog meer details beter uitwerken in bloemen kan dit buurtschap tot winner maken.

4e plaats - 1160 punten
Publieksprijs-Kinderjuryprijs
1e Jeroen Boschprijs