2016 Reisvenne Oranje - Het Kwade Licht

Wagen 9: Het Kwade Licht

Buurtschap Reisvenne Oranje

Ontwerp: Ontwerpgroep Reisvenne Oranje


Omschrijving programmaboekje:

De strijd tussen Goed en Kwaad is van alle tijden; zeker nu weer zeer actueel. In Jeroens’ tijd een veel gebrandschilderd onderwerp voor glas-in-lood ramen in de kerken, besproken door het licht. Het licht verandert, de sfeer slaat om. Mensen raken beïnvloedt en zijn anders.
Maar donker wordt weer licht, het Goede komt weer boven.


Juryrapport:

THEMA
Ondanks dat de relatie met Jeroen Bosch niet overtuigend was, riep het geheel wel een dromerige/visionaire sfeer op, met contrastrijke elementen.

ONTWERP
Een zeer krachtig ontwerp dat in potentie veel hoger had kunnen eindigen in de uitslag. Het was de jury niet duidelijk of de dominante zwarte kolommen te wijten zijn aan het tekort aan bloemen. De verhouding daarvan ten opzichte van de bloemvakken was te dominant. Indien er sprake was van een tekort zou het aan te bevelen zijn geweest om deze vlakken met een alternatief organisch materiaal te bekleden. De achterkant van de wagen was te abrupt en had meer aandacht mogen krijgen. Wel was het jammer dat de veranderende performance niet continu was, waardoor je ‘geluk’ moest hebben waar je stond op het parcours.

VAKMANSCHAP
De beweegbare panelen waren voorzien van mooie afbeeldingen en contrasteerden mooi met de open structuur van de verticale lamellen. De werking daarvan getuigt van groot technisch vakmanschap wat voor het grote publiek verborgen blijft, maar wat hier wel een compliment mag krijgen.

BELEVING
De expressieve bijdrage door de mooi (gevarieerd) aangeklede figuranten harmonieerde goed met de vormgeving van het geheel. Jammer van de eerder genoemde te dominante zwarte onbedekte vlakken en de zwakke achterzijde.

TOTAAL
Indrukwekkende wagen die onvoldoende tot zijn recht kwam door eerder vermelde tekortkomingen.

(gedeelde) 7e plaats - 900 punten