2016 Dommelkant - Helpende handen?

Wagen 3: Helpende handen?

Buurtschap Dommelkant

Ontwerp: BrrBrr, Werkplaats voor Visuele Communicatie


Omschrijving programmaboekje:

Alles wat we horen, zien, ruiken en proeven wordt beïnvloed door de wereld om ons heen. Denken wij zelf na, of worden wij onwetend geleid door grote handen die onze zintuigen besturen? En helpen deze handen ons, of worden onze visioenen hierdoor in sterke mate beïnvloed.
Jheronimus Bosch hield mensen met zijn schilderijen een spiegel voor: kijkt u zelf eens in deze spiegel...


Juryrapport:

THEMA
Komt het menselijk handelen voort uit de ratio of worden wij geleid door onze zintuigen. Wordt er aan ons getrokken, worden wij gestuurd of hebben wij een eigen wil. Jeroen Bosch houd ons een spiegel voor en dwingt ons tot zelfreflectie. Welk visioen zit hierin verscholen?

ONTWERP
Het ontwerp bestaat uit een viertal onderarmen met een hand welke ieder een zintuig uitbeeldt: de smaak, de reuk, het zien en het horen. Deze onderarmen liggen in een bedje van hersenen. Het geheel oogt geforceerd en krampachtig. Het is wel een evenwichtige vorm met een mooie sierlijke opbouw. De horende hand dient tevens als marionettenspeler die de volgzame mens via een koord stuurt.

VAKMANSCHAP
Afgezien van de ergonomisch niet zo fraaie opbouw van de armen, waren de handen met daarin de mond, het oog, de neus en het oor wel pakkend vormgegeven. De oogbol, mooie witte bloemen met daarin de aderen zichtbaar gaven een helder beeld.
BELEVING
Om de wagen heen was weinig te beleven met uitzondering van de zwart geklede mensen die als marionetten in de touwen hingen en aan de wagen vooraf gingen. Er was ook geen muziek of geluid, dat maakt de wagen tijdens de parade een beetje eenzaam.
TOTAAL
Een gemiste kans om de zintuigen erbij te betrekken, eigenlijk een mooi instrument die zintuigen, die toch een mooie verwijzing naar een werk van Jeroen Bosch zijn: het woud dat hoort, het veld dat ziet.

13e plaats - 722 punten