2015 Stadsebergen - Gesmolten in Vrijheid

Wagen 4: Gesmolten in Vrijheid

Buurtschap Stadsebergen

Ontwerp: Eric Faassen


Omschrijving programmaboekje:

De wagen verteld het verhaal “Icarus” uit de Griekse mythologie. Icarus wordt samen met zijn vader Daedalus gevangen gehouden op het griekse eiland Kreta.
Om te kunnen ontsnappen bouwen ze vleugels van een raamwerk, bezet met veren en bijenwas. Omdat de was kan smelten, waarschuwt Daedalus Icarus niet te hoog en te dicht bij de zon te vliegen. In zijn enthousiasme wordt Icarus echter roekeloos; hij vliegt te dicht naar de zon. De bijen was smelt en de vleugels breken met het gevolg dat Icarus in zee neerstort!

Alternatief materiaal:
Kaarsvet & theelicht-kuipjes.
De vleugels van Icarus worden uitgevoerd in Dahlia’s. Deze Dahlia's worden eerst bewerkt met kaarsvet zodat er een waas over de bloemen komt en een andere structuur ont staat. Er worden ook delen in de vleugel alleen van kaarsvet gemaakt, door de transparantie van het kaars vet zal er een mooi lichtspel ontstaan als de zonnestralen erdoor heen schijnen.
Het smelten van de bijenwas wordt verbeeld met "druipers" van kaars vet die langs de vleugels naar beneden komen.
De theelicht-kuipjes worden gebruikt voor het raamwerk van de vleugels.


Juryrapport:

THEMA
Icarus, gevallen omdat hij te dicht bij de zon kwam waardoor zijn vleugels smolten. Upcycling was in de vorm wat gezocht met hergebruik van waxinelichtjes en kaarsenhouders. Wel interessant hergebuik in materiaal, minder in onderwerp.

ONTWERP
Prachtig ontwerp, waarbij de keuze voor 2 wagens een heel logische en goede was. Hierdoor ontstond een open, ruimtelijk beeld, dat vooral van de voor-­ en zijkant zeer fraai, dynamisch en gedurfd oogde. Icarus had wat meer los mogen komen van de grond, zijn houding was nu wat moedeloos en een beetje vreemd t.o.v. de zon. Prachtige zon en mooie details, zoals de vallende veren. Helaas oogde de achterkant mede door die veren wat rommelig.

VAKMANSCHAP
Bijzonder knappe constructie van de hele wagen en goede anatomie van Icarus. De aantasting van de bloemen door de hete was gaf een mooi en vervreemdend effect. De schaduwwerking op het lichaam van Icarus was niet zo geslaagd, hij leek gestreept. Intelligente en lichtvoetige constructie van de zon.

BELEVING
Optimaal en spannend door de voelbare hitte van de zon en de dramatische sfeer. De muziek : “Birds” van Anouk in een orkestrale bewerking was bijzonder passend en ontlokte hier en daar kippenvel en zelfs een traan. De vuurspuwers maakten het helemaal af en gingen met hun kleding prachtig op in de zon. Helaas was het effect van de was tijdens de optocht niet zo goed zichtbaar.

TOTAAL
Een prachtig dramatische wagen met een twijfelachtige thema-­uitwerking, maar met genoeg theater. Ook het onderzoek naar het verwerken van de was heeft een bijzonder resultaat opgeleverd, wat dan ook beloond is met een innovatieprijs!

5e plaats - 1085 punten
Innovatieprijs