2015 Reisvenne Oranje - Wake up call!

Wagen 11: Wake up call!

Buurtschap Reisvenne Oranje

Ontwerp: Gustaaf Geldens en Peter Van Straalen


Omschrijving programmaboekje:

De plastic fles is een produkt dat we dagelijks in onze omgeving zien.
Wereldmerken gebruiken het om hun waar aan de man te brengen.
De consumptie maatschappij kan niet zonder en dus draait de economische machine op volle toeren. We pompen de olie uit de kern van ons bestaan, maken er een fl esje van en gooien het vervolgens langs de kant van de weg. Dit kan zo niet langer, eens houdt het op.
Wake up mensen, onze wereld is te mooi om weg te gooien!


Juryrapport:

THEMA
Het is vijf voor twaalf, dus we moeten redden wat we kunnen redden. Niet langer wachten maar aanpakken, de wereld is te mooi om weg te gooien, wij hergebruiken de wereld dus. Een mooie maatschappelijke en actuele boodschap, maar wel wat ruime interpretatie van het thema. Eerder downcycling dan upcycling.

ONTWERP
Mooie details en vondsten, zoals de haan-­ja-­knikker, maar alle losse onderdelen wilden maar geen totaalplaatje vormen. Het blauw was even wennen, zorgt echter wel voor fijne contrasten en dat de wereldbollen er echt uitknallen. De grote klok en draaiende tandwielen langs de zijkanten zijn in dit ontwerp wel op hun plaats, maar niet bijster origineel: die hebben we in de loop van de jaren al te vaak op deze manier verwerkt gezien.

VAKMANSCHAP
Meest in het oog springend waren de honderden flessen, die op een originele en organische wijze gebruikt zijn, zowel in de bollen, als heel subtiel in de klok. Het gaf een prachtige lichte en luchtige textuur. Zeer fraaie details in de kop van de haan, die ook op een vernuftige manier de hoogte in ging. Jammer dat de bollen hun strakke ronde vorm een beetje verloren door het hoogteverschil van de bloemen en de flessen, waardoor ze er wat vormeloos bijhingen.

BELEVING
De vele bewegende onderdelen zijn een goede toevoeging, en al had het geluid meer aanwezig mogen zijn, samen met het dreigende gebulder en hanengekraai kwam het verhaal echt tot leven. Dat was eigenlijk veelzeggend genoeg, de figuranten hadden te weinig aansluiting in vormentaal met de wagen, waren niet nodig. Net als de lamp in de lichtbol, overbodig en zelfs een beetje storend.

TOTAAL
Een beetje onsamenhangend beeld van een hedendaagse dreigende ramp. Mooi in thematiek, maar met teveel ruis om echt sterk over te komen. Wel spannend door de fijne kleurcontrasten en de bewegende hanenkop, die heel Valkenswaard wakker kraaide.

6e plaats - 1060 punten