2015 Hazestraat - Kristahlia

Wagen 14: Kristahlia

Buurtschap Hazestraat

Ontwerp: Frank Schooleman


Omschrijving programmaboekje:

Regelmatig gaat er in huis een gloei lamp, halogeen of TL kapot. Als waardeloos goed verdwijnen deze in de vuilnisbak. Waarom belanden deze zo makkelijk bij het afval en daarentegen een kroonluchter niet? Haar luxe uitstraling en kristal maken haar kostbaar. Maar wat nu als kapotte lampen een nieuw leven als het kristal krijgen?
Kapotte lampen zien het nieuwe levenslicht!


Juryrapport:

THEMA
Hier is echt sprake van upcyclen: de lampjes krijgen niet alleen een nieuw leven, ze transformeren en vormen een organisch geheel met de wagen.

ONTWERP
In frêle kralenkettingen gevormde kroonluchters en tierlantijnen waarbij het gegeven lamp all-­over is doorgevoerd, als alternatief materiaal en in de vormgeving, een verhaal met een kop en en staart. Alles ademt een elegante eenheid: de barokke vormgeving van de grote krullende armen, die de lampen dragen en de gedetailleerdheid van de opengewerkte lamp-­tronen. Een sprankelend beeld, dat door de keuze voor overwegend wit alleen nog maar versterkt werd. Het wit van de kleding is erg hagelwit t.o.v. de bloemenkleur, maar dat stoorde niet.

VAKMANSCHAP
Hier zijn duidelijk bouwers en ontwerpers van hoge klasse aan het werk. Het prikwerk is mooi, de vormen soepel, de detaillering compleet, afwerking onberispelijk. Er is bewust en creatief gebruik gemaakt van de verschillende lampvormen. Mooie lichtheid en transparantie verkregen door dunne draden die de grote kroonluchter lieten zweven. Over het groene spuitwerk waren de meningen verdeeld: de ene vond het mooi en passend, de ander vroeg zich af of dat ook niet inventief met bloemen opgelost had kunnen worden.

BELEVING
Een serene optocht die voorbij schreed, als een glijdend ijspaleis: sprookjesachtig en gracieus. Gecompleteerd met passende statige klassieke vioolklanken. Het getinkel van de lampjes die elkaar al wiebelend raakten, was een onverwacht extraatje. Figuranten waren even statig als de wagens en net zo tot in de kleinste details verzorgd.

TOTAAL
Een prachtige hekkensluiter met een hoge esthetische waarde, waarop lampen en bloemen organisch samen gingen in een ijle dans. Uitbundig, overdadig en tegelijkertijd elegant en verstild. Zelfs het publiek werd er stil van en pinkte hier en daar een traantje weg. Een enorm knappe prestatie, die dan ook niet alleen beloond werd met een eerste prijs, maar ook met de vakmanschapsprijs én de belevingsprijs.

1e plaats - 1320 punten
Vakmanschapsprijs - Belevingsprijs