2015 Graafschap - Balts in Blauw

Wagen 7: Balts in Blauw

Buurtschap Graafschap

Ontwerp: Mark Pijnenburg


Omschrijving programmaboekje:

De huidige maatschappij zorgt voor veel problemen in de natuur.
Sommige dieren hebben zich echter op een zeer bijzondere wijze weten aan te passen en maken juist gebruik van onze "slordigheid".
Een goed voorbeeld hiervan is de satijn blauwe prieelvogel. Het mannetje van deze in Australië levende zangvogel is de grootste tijd van zijn leven bezig met het bouwen van zijn "prieel", een zeer bijzonder nest. Vervolgens versierd hij zijn nest met allerlei helderblauwe voorwerpen.
Hij maakt het vrouwtje het hof door haar deze voorwerpen aan te bieden in zijn snavel onder begeleiding van een kirrend geluid. Dopjes, pennen, rietjes, flesjes alles wat hij maar kan vinden, zolang het maar felblauw is, wordt door hem verzameld.
Ook tijdens de parade verzamelt de prieelvogel alles wat blauw is en naast te kant te vinden is.
Voor ons nutteloze gebruiksvoorwerpen en restafval. Voor de satijnblauwe prieelvogel echter "te mooi om weg te gooien".


Juryrapport:

THEMA
Met het oog op het thema was dit één van de beste ideeën: prieelvogels herbruiken letterlijk afval om een mooie pronkkamer te maken voor een toekomstige partner. Hier is echt sprake van upcycling uit een onverwachte hoek. De vraag is wel of kratten en (hele!) paraplu’s afval zijn.

ONTWERP
Het ontwerp was feitelijk een kopie van het echte nest, daar had de ontwerper meer zijn eigen draai aan mogen geven. Door deze opzet miste de wagen namelijk een voorkant. En een letterlijke vertaling is te weinig verrassend en eigen. Wel zijn de vogels mooi dynamisch geplaatst, alsof ze echt met een plof in het nest landden. Mooie kleurcontrasten, door het vele geel en oranje springen de blauwe onderdelen er echt uit. En ook het licht/donker contrast van de vogels en het gras maakt veel goed. Het hergebruik van blauwe flesjes als bouwstenen voor het pireel was in orde. De bavariakratten waren echter storend,( waarschijnlijk onbedoelde) sluikreclame misstaat nogal op een corsowagen.

VAKMANSCHAP
Hoewel het gras nogal lompig en weinig gedetailleerd van vorm was t.o.v. de fraai gevormde vogels met hun verfijnde verenstructuur, sprongen de stengels er wel uit door de prachtige kleurnuances.

BELEVING
De figuratie was een passende toevoeging en de interactie met het publiek was grappig, hoewel dat veel meer had mogen zijn. Ook zagen we de stapel blauw afval niet groeien en bleef deze te klein om echt indruk te maken. Figuranten zaten wel goed in hun spel, overtuigend en met mooie, verzorgde kostuums. Die zagen er wel heel nieuw uit, misschien hadden die ook van gerecycled materiaal gemaakt kunnen worden? De begeleiding door de welbekende stem van David Attenborough was een feest van herkenning, erg passend en grappig.

TOTAAL
Een frisse wagen zonder duidelijke voorkant maar met een verzorgde uitstraling, waarbij het concept nog verder had mogen worden doorgevoerd.

7e plaats - 1028 punten