2015 Dommelkant - Voor lieve mamma 2.0 Reloaded

Wagen 12: Voor lieve mamma 2.0 Reloaded

Buurtschap Dommelkant

Ontwerp: Ian Ellison


Omschrijving programmaboekje:

Een remake van onze corsowagen uit 1989: een kindertekening voor lieve mama. Te mooi om weg te gooien !!!
Maar, deze kindertekening is met zijn tijd meegegaan. In 2015 is papier vervangen door digitale applicaties en bereikt het kind zijn moeder op hele andere manieren. Maar moeder kan de ouderwetse manieren niet loslaten...


Juryrapport:

THEMA
Qua idee was het eigenlijk de ultieme opvatting van upcyclen: een oude wagen virtueel recyclen, hoewel feitelijk elke wagen deels wordt hergebruikt. Maar dan nog was het verschrikkelijk moeilijk om het idee om te zetten in een sterk, herkenbaar en sprekend beeld, en dat is hier dan ook niet gelukt.

ONTWERP
Voor degenen die niet bekend zijn met het archief van het Corso, was deze wagen moeilijk te volgen. En waarschijnlijk heeft het merendeel van het publiek alsook de jury dat probleem ervaren. Wat was het verhaal? De platte en statische vormen op de wagen, zoals de mediaboom(?) en de up/downloadpanelen deden vreemd en onduidelijk aan. Daar kunnen ledlampjes en emoticons niet veel aan verbeteren.

VAKMANSCHAP
Op zich een net afgewerkte wagen, waar wel wat detaillering ontbrak. De tv-­schermen waren leuk en innovatief, maar onleesbaar vanuit het publiek. De jury had ook grote vraagtekens bij de toepassing van boomschors, waar zit de link met het ontwerp, wat is de toegevoegde waarde en sinds wanneer is dat afval?

BELEVING
De lichtjes en tv-­schermen waren een leuk detail, maar te subtiel. Er was bijzonder weinig te beleven, doordat de beelden onbegrijpelijk en zelfs saai waren. Een wagen zonder emotionele waarde prikkelt niet, en dat is wat een goede wagen onderscheidt: dat je er direct een gevoel bij krijgt.

TOTAAL
Helaas een vergeefse poging om een, in de kern goed idee, te vertalen naar een corsowagen. Dit beeld miste zeggingskracht en drama.

13e plaats - 635 punten