2014 Stadsebergen - Van God los - de Bokkenrijders

Wagen 11: Van God los - de Bokkenrijders

Buurtschap Stadsebergen

Ontwerp: Eric Faassen


Omschrijving programmaboekje:

Volgens de legende hielden de Bokkenrijders rooftochten in het zuiden van Nederland, Noord-Belgie en delen van Duitsland.
De bevolking in deze regio’s leefde in angst omdat in duistere nachten de Bokkenrijders plotseling tevoorschijn kwamen al vliegend op bokken gezeten. Ze richtten zich voornamelijk op kerken, kloosters en rijke boeren.
Ze stelden zichzelf niet alleen “boven de wet” maar maakte zich ook letterlijk “los van God“ door een pact te sluiten met de duivel!


Juryrapport:

THEMA
Iedereen kent de legende van de Bokkenrijders al vanaf de basisschool. We hebben de boeken over de moorddadige overvallen van deze plunderende roversbende met rode wangen verslonden. Het verhaal over de angst en martelingen van de Kempische bevolking sprak erg tot onze verbeelding. Daarom vindt de jury de vertaling van het thema zeer goed gekozen, want de bende van de Bokkenrijders was inderdaad “van God los”!

ONTWERP
De dramatische vormgeving is eigen, origineel en evenwichtig van opbouw en van voor tot achter zeer de moeite waard. Door de grote kop wordt het dreigende effect versterkt. Er wordt een verhaal verteld, zonder al te letterlijk weer te geven, dat is heel knap. Het kleurgebruik is sterk, een duidelijke en passende keuze, al komen niet overal de verschillende nuances paars even goed naar voren.

VAKMANSCHAP
Eric Faassen en z’n team zijn er perfect in geslaagd, om deze angstaanjagende vertelling uit te beelden via deze technisch uitgebalanceerde corsowagen. Veel bewegende elementen, die voor extra drama zorgden. Het onderstel is mooi weggewerkt in zijn opbouw en het prikwerk is uitstekend. Een echte corsowagen, want ze hebben weinig aanvullende materialen nodig gehad om het verhaal te kunnen vertellen. Dit buurtschap heeft het helemaal in zijn vingers!

BELEVING
Als je de wagen van een afstand aan ziet komen, dan gebeurt er wat. Deze imposante verschijning oogst al ontzag door de angstaanjagende kop aan de voorkant. De rook en het aanzwellende geluid voorspellen weinig goeds. Op het moment dat de bendeleider aan de voorkant het sein geeft, vindt er een letterlijke orgie van geweld plaats. Overal openen zich luiken, waar vanuit de bendeleden hun aanval inzetten. De gruweldaden worden enthousiast vertolkt door de perfect geschminkte figuranten. Ook de setting van de beul en het gekooide meisje aan de achterkant is gruwelijk mooi neergezet. Enig minpunt was, dat je als de wagen aan kwam rijden ook iemand tussen de bokkehoorns zag zitten, die je niet hoorde te zien. Had die ook maar een hoed met hoorns op gegeven.

TOTAAL
Complimenten voor deze geslaagde poging een angstaanjagend beeld geloofwaardig neer te zetten. Dat is nog niet zo gemakkelijk met onervaren acteurs en een zo vriendelijk ogend medium als dahlia’s. Nek aan nek met Hazenstraat, helaas scoorden zij nog net een paar puntjes extra op gevoel. Wel een verdiende Paradeprijs voor dit totaaltheaterplaatje!!

2e plaats - 1395 punten
Paraderpijs - Kinderjuryprijs